sunnuntai 7. syyskuuta 2008

TERMINOLOGIAA: Muusikko, Musiikintekijä, Teosto, Gramex ja heidän vastavoimansa Piraattipuolue

Bongasin Piraattipuolueen blogista juuri tällaisen artikkelin. Piraattipuolueen mielestä se, että muusikoiden tuloista niin pieni osa koostuu tekijänoikeuskorvauksista, tarkoittaa sitä että ne pitäisi turhina lopettaa. 

Vähintäänkin he haluaisivat lyhentää tekijänoikeusaikaa viiteen vuoteen (nythän se on voimassa koko eliniän ja vielä 50-vuotta sen jälkeenkin).

Ensimmäinen asia joka yllä mainitussa artikkelissa otti silmään oli se että käsitteet "musiikintekijä" ja "muusikko" olivat menneet sekaisin: Koko artikkeli pohjaa olettamukseen että "muusikko" ja "musiikintekijä" ovat yksi ja sama henkilö. Näin ei kuitenkaan usein ole!

Lisäksi Teoston ja Gramexin rooli voittoatavoittelemattomina yhdistyksinä on mennyt Piraateilta pahasti ohi (innokkaimmat ääriaktivistit ovat verranneet tekijänoikeusjärjestöjä jopa mafiaan)! :D

Tässä postauksessa keskityn selventämään näitä käsitteitä yhteisen hyvän nimissä (..ja laittakaa kommenttia, jos haluatte tarkennuksia tai jotain jää epäselväksi).

Meille musiikin parissa vehtaaville näiden kahden termin ero on ehkä selvä kuin pläkki, mutta vaikuttaa siltä että tavallisille pulliaisille ei välttämälttä ihan aina. Piraattipuolueessa sen sijaan ei ymmärretä (tai ei haluta ymmärtää) näiden eroa juuri lainkaan!

Muusikko
saa pääosan tuloistaan keikkaliksoista mutta pääosa muusikoista myös esittävät etupäässä muiden tekemiä lauluja. Maailma on täynnä coverbändejä ja bileorkestereita joille riittää keikkaa niin paljon kuin jaksavat tehdä, mutta omien biisien soittaminen on prosentuaalisesti todella vähäistä. Nämäyhtyeet kiertävät vetämässä jo valmiiksi tuttuja hittibiisejä ja heidän tehtävänsä on varmistaa että yleisö viihtyy. Vaikka omia biisejä vedettäisiinkin, niin menee kyllä tovi ennenkuin niistä on edes mahdollista koostaa kokonaista keikkasettiä, varsinkaan jos yhtye on tilattu vaikkapa tanssittamaan häävieraita. Siellä on oltava koko ilta, biisejä pitää olla tarpeeksi ja jotain pitäisi osata soittaa toiveidenkin mukaan. Sellaista on humppabändin arki. Rokkibändi voi toki selvitä lyhyemmilläkin visiiteillä, mutta rahaakin tulee vähemmän, ellei olla jo saavutettu valtakunnallista suosiota.

Musiikintekijän tulot koostuvat sen sijaan tekijänoikeustuloista tai apurahoista. He saavat korvausta siitä että muut esittävät heidän biisejään. Suomessa on jokunenkin lauluntekijä, joka on nimenomaan keskittynyt tekemään biisejä muille. On myös pelkkiä sanoittajia kuten Veksi Salmi ja Sinikka Svärd ja pelkkiä säveltäjiä kuten Toivo Kärki aikanaan tai Esa Nieminen nykyään.

Tietysti roolit usein sekoittuvat jonkin verran ja Esa Nieminenkin toimii paljolti tuottajana ja ilmeisesti tekee joskus keikkaakin. Juice Leskinen teki aikanaan paljon sanoituksia muille. Mm. Yö -yhtyeen "Ihmisen poika" ja "Tia Maria" ovat hänen sanoituksiaan, vaikka Juice tunnetaankin ennenkaikkea hänen omien kappaleidensa kautta.

Piraattipuolueen blogissa esitetty näkemys siitä että tekijänoikeustulot ovat niin vähäiset ettei niitä tarvitsisi maksaa lainkaan, on kuitenkin kaukana totuudesta. 

Käsittääkseni esim. juuri Vexi Salmi elää paljolti juuri tekijänoikeustulojensa varassa. Samoin taitaa olla Jorma Toiviaisen laita. Kumpikaan näistä tekijöistä ei myöskään esitä laulujaan itse, joten mikäli tekijänoikeustuloa ei olisi, niin tuskin olisi koskaan kirjoitettu sen paremmin "Ryysyrantaa" kuin "Yön kuningatartakaan".

Jos tekijänoikeustuloa ei olisi, ei myöskään olisi Yö-yhtyettä, jonka kappaleista suurin osa on jonkun muun tekemiä (mm. Juice Leskinen ja Pauli hanhiniemi). Jos tekijänoikeustuloa ei olisi, ei koskaan olisi ollut Elvistä eikä siten Rauli Badding Somerjokeakaan (heilläkin oli takanaan joukko musiikintekijöitä). Käytännössä ilman tekijänoikeustuloa ei monenkaan olisi taloudellisesti järkevää tehdä uutta musiikkia, koska siitä ei saisi penniäkään korvausta - saman tien voisi tyytyä jo ennestään muiden tekemiin biiseihin.

Entäs ne bändit joissa joku jäsen säveltää ja sanoittaa laulut? Eikö hän ansaitse siitä bonusta? Keikkaliksahan jaetaan tasan.


Teosto maksaa säveltäjille ja sanoittajille eli "musiikintekijöille" keskimäärin 2000 euroa vuodessa per naama. Tuo summa syntyy pääosin radiosoitosta ja julkisista esityksistä. Harva Teoston jäsenistä saa kuitenkaan yli viittä sataa euroa ja vastaavasti vaikkapa Vexi Salmelle ja Juicen perikunnalle ohjautuu sievoinen potti kaksi kertaa vuodessa kuten Teostokorvaukset on tapana maksaa. Kaikista keräämistään korvauksista Teosto jakoi oikeudenomistajilleen vuonna 2007 jopa 89,6 prosenttia (lopuilla 10,4 prosentilla katettiin yhdistyksen toimintakulut).


Gramexin maksamat "Muusikoiden" ja laulajien korvaukset ovat keskimäärin 550 euroa vuodessa. Nämä ovat rojalttia sellaisten äänitteiden julkisesta käytöstä, joille on tallennetty heidän esittämänsä soitto tai lauluraita. Myös tuottajat saavat gramex-korvausta. Tuottaja=äänitteen maksaja, ei sen kummempaa. "Taiteellinen tuottaja" on joskus sama henkilö, mutta usein myös kertakorvauksella hommaan palkattu ulkopuolinen tyyppi. Gramex-korvausten jakosuhde muusikoiden ja tuottajan välillä on 50-50.

Toivottavasti piraattipuoluekin tekee jatkossa kotiläksynsä ja opettelee musiikkialan talousrakenteen termistön ja käsitteet edes siinä määrin että kykenevät keskustelemaan näistä asioista uskottavasti. Näin etenkin silloin kun ehdottelevat ylipäätään minkäänlaisen tulonjaon lakkauttamista.

---

"TekijänoikeusTULON" lisäksi piraattipuolue on (kuten ihan alussa mainitsin) väläytellyt myös "tekijänoikeusAJAN" lyhentämistä. Tämä taas tarkoittaisi sitä että kaikki tehty taiteellinen työ muuttuisi yhteiseksi omaisuudeksi muutaman vuoden kuluttua ja näkisin että se muuttaisi koko taiteen tekemisen ylipäätään taloudellisesti kannattamattomaksi.

Omien lausuntojensa mukaan tämä ei kuitenkaan ole piraattipuolueenkaan päätavoite vaan päin vastoin; he vain haluaisivat että "kulttuuri olisi kätevästi kaikkien saatavilla", joten arvelen että tässäkin kohdassa ovat saattaneet mennä termit sekaisin.

Väittelyä piraattipuolueen ja muusikkojen kesken tästä aiheesta on löydettävissä Muusikoiden.net:in keskustelualueelta, osoitteesta: http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=1&t=167348&oo=0

Kertokaa nyt ihmiset: Onko järkee vai ei?