maanantai 12. joulukuuta 2011

Hyvitysmaksut ovat kätevä keppihevonen hinnankorotuksille!

Minun boikottilistalleni pääsivät juuri äsken ainakin Veikon Kone, Expert, Musta Pörssi ja Tekniset. 

Tämän Aamulehdessä 12.12.2011 olleen mielipidekirjoituksen perusteella nimittäin vaikuttaa siltä, että Arni Ekholm, Markku Saranpää, Kari Karipuu ja Leena Havikari sekä Seppo Kokkola* aikovat käyttää mahdollista hyvitysmaksun laajempaa ulottuvaisuutta keppihevosena lähes 20% hinnankorotuksille ja vipuvartena YT-neuvotteluille! 

PS: Jos nyt luonnoksena oleva asetus toteutuu, se merkitsi kuluttajalle sitä, että uuden älypuhelimen hinta kallistuisi muistin koon perusteella jopa 1,5-4€. Tämä selkeästi edellyttää 20% hinnankorotuksia?! Ja hyvitysmaksuthan ovat turhia, kun ne menee vaan sinne teostomafian pohjattomaan kassaan, eikös juu?!
Suurin osa hyvitysmaksuvaroista tilitetään suorina korvauksina oikeudenhaltijoille. Loppuosa käytetään oikeudenhaltijoiden yhteisiin tarkoituksiin mm. tukina LUSESin eli Luovan Säveltaiteen Edistämissäätiön kautta!
Kiitos vaan: Veikon Kone, Expert, Musta Pörssi ja Tekniset. Kiitän myös tulevien ex-työntekijöidenne puolesta! ;-)

*On siinä oikein viisasten kerho: Kehtaavatkin suoltaa moista propagandaa ja oikein ryhmätyönä! :D

6 kommenttia:

 1. Kyllä ne ovat turhia. Esim minulla ei ole kännykässä tai tietokoneen millään levyllä ainotakaan Teostoon kuuluvan muusikon ainoatakaan tuotosta. Ja joudun niitä maksuja maksamaan. Vinkkinä muuten, tilatkaa Saksasta tyhjät dvd-levyt + kiintolevyt + digiboksit. Ei mene teostoveroa.

  VastaaPoista
 2. Kun tilaat yllämainitut vehkeet saksasta, säästät suurimmaksi osaksi pelkässä alv:ssä ja silloinkin olet piirun verran lain väärällä puolella ;-)

  Niin tai näin: Valheellisen tiedon levittäminen tuolla tavalla kuin tuossa kuvan tekstissä, on mielestäni ihan silkkaa propagandapopulismia ja röyhkeää ihmisten harhaanjohtamista.

  Kun prosenttiluvut on päin honkia ja pelotellaan työpaikkojen menettämisellä (vääriin lukuihin nojaten), niin se on kyllä niin ala-arvoista toimintaa, etten kehtaisi itseäni heidän housuissaan enää ihmiseksi kutsua.

  VastaaPoista
 3. Joo varmaan on alvista kiinni, kun Saksasta saa tyhjiä dvd-levyjä noin 20 senttiä/kpl, kun Suomessa pelkkä hyvitysmaksu on absurdi 60 senttiä. Eli kolme kerta enemmän kuin koko levyn vähittäisyyntihinta.

  VastaaPoista
 4. Toi digitallennin-homma kuulostaa ihan apsurdilta minunkin korvaan, mutta voisitko viitata johonkin lähteeseen tuossakin asiassa, niin tiedetään millaisista summista(kin) puhutaan.

  Samoin olisi kiva kuulla ja nähdä, mihin nuo Saksan maan hintatiedot ja jakaumat verojen ja muiden osalta perustuu?

  (20 sentin kappalehinta veroineen, ei kuulosta enää kannattavalta liiketoiminnalta mitenkään päin, edes tukkurille).

  VastaaPoista
 5. Saksa on EU-maa kuten Suomikin. Ei kiinnosta tullia vähääkään mitä maiden välilä liikkuu. (liikkuu jopa alkoholijuomat, eikä _sekään_ kiinnosta tullia).

  En tarvitse mitään hymiötä sen varmuuskopionnin kanssa. Ihan oikeasti en harrasta piratointia tai edes kotikopiointia. Levyjä tarvitsen valokuvien ja omien videoiden talletukseen. Musiikkia itse en kuuntele edes autossa (siellä kuuntelen mp3-soittemella (josta siis joudun teostomaksut myös maksamaan) podcasteja (joiden tekijöille teostosta ei taida rahaa hellitä), vaimolla on muutama sata CD:tä (aitoja) lähinnä klassista hyllyssä, itsellä taas vajaa 1000 dvd/br-levyä leffoja, ihan aitoja jokainen. Tosin aika harva Suomesta ostettuja, jenkeistä ja briteistä kun irtoavat keskimäärin jopa puolta halvemmalla, ja valikoimakin on toista luokkaa.

  VastaaPoista
 6. Pakko teroittaa (kun keskustelu kääntyi heti kättelyssä väärille urille), että mun boikotti noita firmoja kohtaan johtuu ihan vain siitä, että nuo ko. yritysten avainhenkilöt tuolla kirjoittelullaan antavat itsestään niin vastenmielisen kuvan työnantajana, että saisivat mennä konkkaan saman tien mun puolesta - eikä säälittäisi yhtään :D

  Mä siis hankin jatkossa itsekin musiikkivehkeeni mieluummin ulkomailta, tai sitten jostain sellaisesta lafkasta, johon yhdelläkään noista ihmisistä ei ole sormiaan pelissä.

  Tallentimia käytän lähinnä omien biisien äänittämiseen, eli perinteinen hyvitysmaksukäytäntö ampuu tavallaan nilkkaan myös itseäni :D (Varsinkin kun suurin osa rahoista ohjautuu isommille pitkän linjan tekijöille, eikä meille nuorille klopeille, joilla on vasta muutama julkaisu alla).

  Silti niilläkin tekijöillä on oikeus "eläkkeeseensä", jota tämä passiivinen julkaistujen tuotosten lukumäärään indeksoitu hyvitysmaksutulo on.

  Oikeaa eläkettähän lauluntekijöille ei kerry vaikka Teostotuloa verotetaankin ansiotulona.

  Jos lauluntekijöille järkättäisiin eläke, voitaisiin hyvitysmaksuista luopua vaikka heti. En usko, että sitä edes kukaan vastustaisi, jos asia tällaisena vaihtokauppana esitettäisiin.

  Toinen ihan hyvä vaihtoehto olisi, että sitä tekijänoikeustuloa ruvettaisiin vaan verottamaan kuten pääomatuloa:
  - Silloinkin tekijälle jäisi rahaa kirstuun osapuilleen sen verran enemmän, kuin mitä hyvitysmaksun poistuminen veisi, eikä aihetta kitinään enää olisi.

  VastaaPoista