torstai 2. elokuuta 2012

Ennen kuin ammun

Tämä on ensimmäinen osa postaussarjastani, jossa julkaisen kerrallaan yhden biisin ja kerron samalla muutamalla sanalla kappaleen taustoista.

Tässä postaussarjassa käsittelemäni kappaleleet ilmestyvät julkaisujärjestyksessä myös Soundcloudiin. Ensimmäisenä otan käsittelyyn biisin nimeltä "Ennen kuin ammun":


Ennen kuin ammun by Koivulahti

- Kyseisen kappaleen teksti syntyi eräänä kalpeana kesäyönä, joskus vuonna 2007. Noihin aikoihin huomasin jo imeytyneeni laululyriikan syövereihin niin totaalisesti, etten ollut kirjoittanut yhtään normaalia runoa ainakaan puoleen vuoteen.

Kaikki luovuus kanavoitui musiikkiprojekteihin ja mulla oli siitä jotenkin huono omatunto. Olin jopa lakannut lukemasta runoja. Viimeinen teoskokonaisuus, jonka olin imenyt itseeni oli ollut Arno Kotron Sanovat sitä rakkaudeksi ja senkin lukemisesta oli jo reilusti aikaa.

Syyllisyyden tunnossani kaivelin hetken kirjahyllyj√§ni ja l√∂ysin sielt√§ itselleni t√§rke√§n kokoelman Aaro Hellaakosken runoja, lainasin kirjastosta v√§h√§n Saima Harmajaa ja kuuntelin Eino Leinon s√§vellettyj√§ teoksia. Ostin my√∂s sokkona pari runoteosta Sammakon kirjakaupasta: Sielt√§ mukaan tarttui Henry Lehtosen Kosaani ja Camping.

Aloin taas viettämään enemmän aikaa runouden parissa, mutta omaa tekstiä ei oikein tahtonut vieläkään syntyä.

Yhtenä iltana sitten jumitin taas tyhjän tietokoneruudun edessä pikkutunneille asti ja mietin itsekseni, että sitten kun aurinko nousee niin minä varmaan sammun. Tuumasin siihen perään, että onneksi ei sentään ole koko elämä lauluissa kiinni ja mielessä vilahti mielikuva henkilöstä jolla tilanne on täysin päinvastainen, sukelsin henkilön sisään ja vuodatin hänen ajatuksensa tietokoneruudulle.

Valmiin tekstin totesin muodoltaan sen verran ryhdikkääksi, että toimitin tekstin Anne Jääskeläiselle ja pyysin häntä säveltämään laulun. Lopputuotos kuitenkin jäi makoilemaan pöytälaatikon pohjalle vuosiksi: En silloin tohtinut tällaista suhisevaa äänitettä kauhean monella kuunteluttaa, eikä tullut mieleen ketään jolle tuon tyylilajin biisi olisi äkkiseltään voinut sopia.

Nyt viime viikolla l√∂ysin biisin taas arkistojen k√§tk√∂ist√§ ja ihastuin biisiin uudelleen. Jotain taikaa t√§ss√§ vaan on, mutta en viel√§k√§√§n ihan tarkkaan tied√§ mit√§. Tied√§tk√∂ sin√§?