tiistai 24. marraskuuta 2009

Työsuhdetekijänoikeus - uusi Sammon ryöstö

Esitys tekijänoikeuden työsuhdeolettamasta koskee yhtäläisesti kaikkien luovien alojen työntekijöitä ja freelancereita! Siksi jokaisen heistä olisi syytä nousta barrikadeille. NYT!

Ohessa alkuaan sarjakuvantekijöiden keskusteluun tehty avoin kirje Heikki Jokiselta (hänen luvallaan tietysti).

Opetusministeriön työryhmä on tehnyt esityksen tekijänoikeuden työsuhdeolettamaksi. Se tarkoittaa sitä, että kaikki työ- ja virkasuhteessa tehdyn työn tekijänoikeus menisi automaattisesti ja korvauksetta työnantajalle kun se nyt on ollut luovan työn tekijällä. Valtava omaisuusmassa siirrettäisiin yhdellä päätöksellä sadoilta tuhansilta yksittäisiltä ihmisiltä lähinnä media-alan suuryrityksille - jotka vielä ovat usein ulkomaisessa omistuksessa.

Se olisi uusi Sammon ryöstö. Tai ehkä sitä voisi verrata bolsevikkien vallankaappaukseen venäjällä 1917, nyt omaisuus tosin siirtyy suuryrityksille, ei niiltä pois.

Asia koskisi freelancereita siltä osin kuin ne tekevät työtä työsuhteessa. Tämä on tilanne monilla esittävillä taitelijoilla tai opetustyötä tekevillä. Myös radiolle ja televisiolle tehty free-työ on lakiemme mukaan työsuhteista. Työryhmä painottaa erityisesti, että "Yleisen olettamasäännöksen toimivuuden kannalta ei ole järkevää jättää tiettyjä suojakohteita olettaman ulkopuolelle." Muusikoiden ja näyttelijöiden esitysten oikeudet on siis siirrettävä johdonmukaisuuden vuoksi työnantajille.

On aivan varmaa, että tällaisen lain toteutuessa mediayhtiöt kääntäisivät kaiken tarmonsa freelancereiden oikeuksia vastaan. Kun (jo ennen nyt putkessa olevaa lakiesitystä) voitonvarma sanoma news perusteli virheellisesti freelancereiden kaikkien oikeuksien viemistä alan tavalla, ei ole pienintäkään toivoa uskoa mediayhtiöiden jättävän meitä rauhaan.

Sanoman ja nokian kaltaiset suuryritykset ovat ajaneet tätä yhdysvaltain mallia seuraavaa lakia jo kauan. Viime vaalien tulos ja nykyisen hallituksen muodostaminen oli ratkaiseva niitti. Elinkeinoelämän keskusliitto riemuitsi vuoden 2007 toimintakertomuksessaan:
”Eduskuntavaalien tulos mahdollisti EK:n vaalitavoitteiden huomioimisen hallituspolitiikassa. EK vaikutti poikkeuksellisen tiiviisti hallitusohjelman sisältöön.” ja: ”Hallitus sitoutui myös laatimaan kansallisen IPR-strategian, uudistamaan tekijänoikeuslakia ja selvittämään työsuhdetekijänoikeuskysymystä.”

Nyt lupaukset on pidetty. Tämä esitys valmisteltiin varmuuden vuoksi virkamiestyöryhmässä ilman kontaktia työntekijäosapuoleen kuten työelämän laeissa yleensä. Lain ideologinen malli on kopioitu yhdysvalloista, eurooppalainen ajattelu seuraa yleensä eri latuja. Meidät halutaan siirtää Euroopan sydämestä Yhdysvaltain takapuoleen.

Lakiesitys on kohtuuton ja virheellisesti perusteltu. Se väittää, että muutosta ei työmarkkinoilla tapahtuisi kuin marginaalisesti; asioista sovittaisiin edelleen yhdessä. Samalla laki määräisi, että ellei mitään sovita, kaikki siirtyy automaattisesti työnantajalle. Miksi ihmeessä kaikkia oikeuksia vuosia vaatineet yritykset enää sopisivat yhtään mitään? Jos ei sovita, ne saavat kaiken ilmaiseksi. "Ehdotettava pykälä noudattaa sopimusvapauden periaatetta", työryhmä kirjaa hurskaasti.

Esitystä väitetään tasapuoliseksi, koska se jättäisi myös työntekijälle oikeuden työnsä muuhun käyttöön. Tämä esitys on pikkunäppärää kikkailua. Työlainsäädäntö, työehtosopimukset ja työsopimukset kieltävät työntekijöiltä kilpailevan toiminnan. Jos työnantaja saa oikeuden myydä teoksia kenelle tahansa koska tahansa millaisina tahansa - kuten työryhmä esittää - voidaan kaikki toiminta tulkita sen kanssa kilpailevaksi. Syntyisi suosikkijärjestelmä: Yhtiön johdolle sopiva tekijä voisi saada luvan hyödyntää työtään – yhtiölle hankala ei.

Esitys on pulmallinen myös sananvapauden kannalta. Jos suuret mediayhtiöt painostavat kaikki yksinoikeudet freelancereilta itselleen ja saavat lakiesityksen mukaiset työsuhteisten oikeudet, pari suurinta mediayhtiötä voi määrätä valtaosasta mediassa julkaistun aineiston uudelleenkäytöstä. Ne asettavat ehdot ja hinnat, määräävät kuka saa ja mitä.

Journalistiliiton puheenjohtaja kommentoi esitystä laajasti liiton sivuilla, kannattaa lukea.


***

Entä nyt? Hallitus on tosissaan ja sillä on iso enemmistö eduskunnassa. Keskeisissä eduskuntaryhmissä on paimennettu aiemmin niskoitellutta väkeä esityksen taakse. Silti tilanne ei ole toivoton, asiaa kannattaa pitää esillä. On hyvä muistaa, että ministeri Wallin siirsi jo viime keväänä asian tähän syksyyn, koska ei LEX Nokian aiheuttaman närkästyksen vuoksi rohjennut tuoda samaan aikaan toista myrskyn nostavaa esitystä.

Tämäkin esitys syntyi vasta kun hallitus oli muuttanut opetusministeriön vastuusuhteita ja palkannut uuden virkamiehen vastaamaan työsuhdetekijänoikeuden valmistelusta.

Tekijöiden järjestöt ovat laajasti esitystä vastaan. On syytä huomata, että mukana on myös paljon luovan alan työnantajia, esimerkiksi elokuvatuottajat ja musiikkikustantajat vastustavat esitystä. Hyöty tästä "LEX-sanomasta" menisi lähinnä suuryrityksille. Seuraavana pölkylle talutettaisiin freelancerit.

Heikki Jokinen
Vapaa toimittaja

Heikin sanat uppoavat syvälle. Mikäli haluat kantaa oman kortesi kekoon tässä asiassa. Ota asiaan kantaa, kirjoita aiheesta blogiin, yleisön osastolle tai minne tahansa. Allekirjoita ainakin tämä adressi.

Asian liepeiltä vielä pari linkkiä
(lisään uusia sitä mukaa kun niitä löytyy):

Elvis Ry:n kommentti lakiesitykseen
Keskustelua työsuhdeolettamasta Uudessa Suomessa
Alanko-Kaihiluodon ja Ojansuun vetoomus
Lauri Ylösen kommentti Kauppalehdessä
Mm. ylläolevan muusikon ja monien muiden vetoomuksesta Hesarissa

Asian vastustamiseksi perustettu Facebook-ryhmä

1 kommentti:

  1. Hei
    Vaikuttava kirjoitus. En ole itse freelanceri, ja en siksikään osaa kommentoida enempää, mutta asianosaiset, ajatelkaa asiaa ja toimikaa !
    t EP

    VastaaPoista