lauantai 13. helmikuuta 2010

Musiikkikoulutus ja sen tulevaisuus

Olin mukana Turun konservatoriolla 11.2 järjestetyssä ”Tulevaisuusverstaassa” jossa pohdittiin tämänhetkisiä ongelmia musiikkialan koulutuksessa ja yritettiin miettiä keinoja, joilla tilannetta voitaisiin parantaa.

Yksi suuri asia näytti olevan työelämävastaavuuden puute ja koulutusten kapea-alaisuus: Useita puheenvuoroja käytettiin siitä kuinka esim. kitaransoitonopettajaksi valmistuvan henkilön pitäisi ymmärtää soittamisen ohella (nykyistä enemmän) myös pedagokiikan päälle.

Toinen selkeä ongelma tuntui olevan oikean oikean tekemisen puute. Siinä missä kaikilla muilla aloilla ammattikoulutukseen kuuluu pakollisena neljä kuukautta työharjoittelua, niin muusikon ammattiin voi ilmeisesti valmistua varsin olemattomallakin käytännön kokemuksella (?)

Keskustelua käytiin myös siitä, pitäisikö musiikkialan koulutusta muokata siten, että se vastaisi enemmän työelämässä jo olevia tarpeita, vai pitäisikö taideopetuksen olla tällaisesta markkinavetoisesta ajattelusta vapaata?

Itse käytin tilaisuudessa useita puheenvuoroja musiikkialan markkinointikoulutuksen puolesta ja yritin saada ilmoille näkemystäni siitä, ettei ongelma ole ainoastaan se että muusikoita koulutetaan kortistoon, vaan siinä että managerit ja keikkamyyjät loistavat poissaolollaan!

Etenkin marginaalimusiikin breikkaaminen markkinoilla vaatii tuekseen roppakaupalla markkinointiosaamista ja sen synnyttämiseksi pitäisi luonnollisesti myös kouluttaa väkeä!

Parhaita tilaisuudessa kuulemiani ajatuksia oli jossain sivulauseessa (vitsinä) pilkahtanut idea oppilaitosten välisestä yhteistyöstä jo ammattikoulutasolla: Markkinointipuolen merkomiopiskelijat voisivat myydä keikkoja musiikkiopiston esiintyjäopiskelijoille, samalla kun AV-puolen oppilaat huolehtisivat grafiikoista ja myynnintukimateriaaleista :D

Puhetta oli myös sosiaalisiin medioihin jalkautumisesta ja yksi oma ehdotukseni oli että musiikkikoulut alkaisivat tuottamaan opetusvideoita Youtubeen. Ne toimisivat toisaalta oppilaiden itseopiskelumateriaaleina ja toisaalta myös viraaleina tehden oppilaitoksia samalla tunnetuksi.

Kaiken kaikkiaan tilaisuudesta jäi hyvä fiilis ja uskon että ainakin pieniä muutoksia alan koulusnäkymiin on luvassa! Millaisia parannuksia sinä toivoisit?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti