keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Sanoittaja ja säveltäjäkö median pirstaloitumisen uhreja?

Luin Kauppalehdestä että musiikin bisnesmalli on rikki.


Allekirjoitan tämän siltä osin kun puhutaan digitaalisen musiikin kulutuksesta ja myynnistä, mutta LIVE-kentällä vielä toivo itää. Vaikka mediat pirstaloituvat niin fyysinen tila pysyy edelleen pirstaloitumattomana.

Uskon että trendi on yhä livevetoisemman liiketoimintamallin suuntaan. Säveltäjä ja sanoittaja voi itse valita ryhtyykö uhriksi vai jalkautuuko lavojen tuntumaan.

Trubaduurit ja luomusoundit ovat juuri nyt erittäin pop, samalla kun toisen pään tekijät digitalisoituvat entisestään pyrkien silti hekin saamaan biisejään mm. DJ:den soitettavaksi ja yrittävät myydä jäähalleja täyteen (baarikeikat jää luomuesiintyjille).

Tämän seurauksena sekä elektronisen että luomumusiikin puolella menestys ratkaistaan lopulta siellä missä ihmiset fyysisesti viettävät aikaansa. Samalla kun kuilu lajityyppien välillä, estetiikan tasolla ehkä kasvaa, niin fyysisellä tasolla tullaan kuitenkin melkolailla samaan maaliin.

Teoston tekijäasiakkaat ovat voineet saada tilitystä myös DJ-keikoilla esitetystä musiikista vuoden 2014 alusta alkaen. 

DJ-puolella homma toimii aivan samalla tavalla kuin normaalienkin keikkojen osalta, eli DJ-raportoi sähköisesti mitä biisejä keikalla on soitettu ja sen perusteella Teosto sitten osaa jyvittää  lisensseistä kertyvän Teostotulon meille tekijöille.

Luonnollisesti raitakohtaiset käyttökorvaukset ovat huomattavasti pienempiä kuin se mitä säveltäjä ja sanoittaja jonkun bändin LIVE-esiintymisestä tienaa, mutta käsitykseni mukaan tässä päästään sentään paremmille ansioille kuin vaikkapa Spotify-kuunteluilla.

Tavallaan DJ:t edustavat myös samaa perinnettä kuin muinaiset tanssiorkesterit siinä mielessä, että keikat eivät suinkaan tyypillisesti rajoitu vain 2x45 minuuttia kestävään esiintymiseen, vaan musiikkia voidaan helposti soittaa vaikka koko ilta.

Kaikenkaikkiaan on hyvin kiinnostavaa nähdä mihin tämä kaikki menee. Yksi skenaario on se että lopulta tarjolla on vain elektronista ja luomua joista kummallakin tienaa vain livenä.

Toisaalta yksi skenaario on sekin että videostreemauspalvelujen ja virtuaaliteknologian kehittyminen yhdessä mahdollistavat sen, että lähes täydellisen livekokemuksen saadakseen ei enää tarvitse poistua kotoaan ollenkaan.

Viimeistään kun taannoin katsoin ja kuuntelin virtuaalilaseilla John Lennonin keikan, tajusin että tämäkin aika on jo hyvin lähellä.

Mikä on sun skenaario?

PS: Voit seurata blogiani myös Bloglovinin avulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti