torstai 22. elokuuta 2019

Jari Uutela ja me

Tämä on vähän kuin minun ja ystäväni Jari Uutelan yhteinen biografia, mutta ei sinne päinkään. (Tekstissä vuodet 2003-2019.)


Oheisessa "Vini" Ville Nisusen ottamassa kuvassa, olemme Hyvinkäällä Heinäkuussa 2019, jolloin Uutela esiintyi muuan toritapahtumassa. 

Ensin televisiosta tuli paskaa

Vuonna 2003 koomasin television ääressä ja ihmettelin Idolsin ekan tuotantokauden koelauluja.

Formaatti, jossa koelaulajia lyötiin verbaalisesti kuin vierasta sikaa, oli jotain uutta ja outoa. Kilpailun ikäraja oli 16 vuotta ja arvovaltainen raati nauroi tähteydestä unelmoivien teinien suorituksille päin naamaa.

Kyllähän minäkin nauroin mukana, mutta en ollut ihan varma tykkäsinkö. Hyvää viihdettä, mutta asianosaisille varmasti vähintäänkin kaameaa.

Kaikenlaiset bimbot oli tietty pääosassa (niistähän telkkarisarjat elää), mutta oli siellä pilkahdus aidompaakin meininkiä. Ehkä myös tulevaisuuden kaikuja. Esim. Antti Tuiskun koelauluveto Craig Davidin kappaleesta "Walking Away" antoi jo vähän osviittaa siitä, saattaa tosta realitysta ainakin joku stara nousta.

Tietenkin tuomaristo osoitti heti kättelyssä ymmärtämättömyytensä haukkumalla Antti Tuiskun soundia tylsäksi. Ei tosin liene eka kerta kun ammattilaisiksi nimitetyt ovat väärässä. Onneksi päästivät edes osan hyvistä jatkoon.

Siltä varalta, että jonnet ei muista, niin Anttihan ei skabaa voittanut. Pysti meni Hanna Pakariselle ja toiseksi sijoittui Jani Wickholm. Käytännössä kuitenkin vaikutti vähän siltä kuin kaikki kolme olisivat olleet voittajia. Sen ajan mediasirkuksessa television mahti oli ihan muuta kuin nykyään ja kaikille aukesi jonkinlainen polku musakentällä.

Miten Jari Uutela liittyy tähän?  

No mennään asiaan vaikka lanka onkin hukassa. Yksi niistä hyvistä laulajista, jotka tossa vuoden 2003 skabailussa putosi ennen kalkkiviivoja, oli Jari Uutela, jota Asko Kallonen nimitteli TV-ohjelman aikana useaan otteeseen Hangon keksiksi.

Uutela erottui joukosta positiivisuutensa takia ja siksi, että hänen laulunsa tuntui kumpuavan jostain paljon syvemmältä kuin muilla. Olin itse juuri alkanut (omasta mielestäni) päästä kunnolla jyvälle sanoitushommista ja kuuntelin miehen tulkintaa huuli pyöreänä.

Olispa siistiä tehdä yhteistyötä tuollaisen laulajan kanssa!

Kisan edetessä Kallosen Hangon keksi -läppä alkoi ärsyttää yhä enemmän (ainakin tässä katsomossa) ja kun Uutela lopulta putosi skabasta ennen finaalia, tuntui että pudotus tapahtui jostain muista kuin laulullisista syistä. Olikos tää nyt laulukilpailu vai mikä kisa tämä oli?

Muutamia viikkoja Idolsin jälkeen lähetin Uutelalle sähköpostin, jossa kehuin hänen suoritustaan ja ehdotin yhteistyötä. Kertoilin meneillään olevista projekteistani, jos vaikka sattuisi kiinnostamaan. Eipä paljoa kiinnostanut! :D

En saanut viestiini koskaan mitään vastausta, mutta myöhemmin kuulin Jarilta, että yhteydenotto oli kyllä jäänyt mieleen.

Parkinssonin tauti yhdisti kaksi taiteilijaa (2008-2009)

Muutamia vuosia myöhemmin kuulin että muuan Risto Joutjärvi etsi kappaleita Parkinsonliiton hyväntekeväisyyslevylle. Laitoin Ristolle muutamia sanoittamiani lauluja ihmeteltäväksi, vaikka mulla ei oikeastaan ollut koko sairauteen muuta tarttumapintaa kuin se, että nyrkkeilijänä pelkäsin sitä.

Pelko ilmeisesti oli kuitenkin turhaa, koska nykyinen tutkimus ei tue nyrkkeilyn ja parkinssonin taudin yhteyttä. Sen sijaan mun pitäisi olla huolissani orastavasta varhaisdementiasta.

Niin tai näin, meillä oli kuitenkin juuri tuolloin menossa varsin aktiivinen yhteistyövaihe Aki Hietalan kanssa ja Risto rakastui biisipankistamme löytyneeseen biisiin nimeltä Unelmien nosteessa. Lisäksi haastattelin Ristoa Parkinsonin taudista ja kirjoitin levylle varta vasten kappaleen nimeltä Herra Parkinson, jonka Aki Hietala niin ikään sävelsi.

Parkinssonliiton julkaisulla oli yllättäen mukana myös Jari Uutela. Myöhemmin opin, että hän oli ilmeisesti Riston naapuri tai jotain ja Risto ilmeisesti opetti hänelle kitaran soittoa, säveltämistä tai muuta vastaavaa. Jarilta oli mukana levyllä hänen itse säveltämänsä kappale Autiomaa-ajat, josta diggailin paljon.

Jostain syystä tämä epäsuora yhteys sai nyt vuorostaan Jarin aktivoitumaan yhteistyön ehdottelemisessa. Hän pyysi multa tekstejä sävellettäväksi ja pistin hänelle mm. hurjan futuristisen punk-sanoituksen nimeltä Älykääpiöiden valtakunta.

Se meni jotenkin näin:
Linnunradan tällä puolen pieni pilkku vaan
täynnä elämää se itseänsä tuhoaa
idiootit asuttaneet planeettamme maan
älykääpiöiden valtakunta kukoistaa 
sieltä kaikki tahtois lähtee linnunlailla pois
itsekään en vapaaehtoisesti täällä ois
köysi menis kaulaan ilman astronomiaa
ne väittää että unelmiin on valovuosi vaan 
sinne asti tuskin kestää meistä yksikään
mut mieluummin on tyhmä yhdessä kuin yksinään
ja kehittyyhän lääketiede aimoharppauksin
lihaksisto robotiikkaan yhtyy leikkauksin 
linnunradan tällä puolen pieni pilkku vaan
täynnä elämää se itseänsä tuhoaa
idiootit asuttaneet planeettamme maan
älykääpiöiden valtakunta kukoistaa 
valovuoden tuolla puolen meille nauretaan
niil on hauskaa kun me tavoitellaan unelmaa
ja kun me tyhmyyttämme oma pallo tuhotaan
tyhmä kansa sukupuuttoon kyllä kuolla saa 
metallisin elimin on vaikee lisääntyy
kloonitekniikalla toisen naamaan tympääntyy
miksi meitä ääliöitä kukaan pelastais
kun auttajien planeettakin varmaan tuhottais 
linnunradan tällä puolen pieni pilkku vaan
täynnä elämää se itseänsä tuhoaa
idiootit asuttaneet planeettamme maan
älykääpiöiden valtakunta kukoistaa 
älykääpiöiden valtakunta kukoistaa
älykääpiöiden valtakunta kukoistaa
älykääpiöiden valtakunta kukoistaa
älykääpiöiden valtakunta katoaa!!!
Jari teki kappaleeseen aika tyylikkään melodian, jossa hän komppaili kitaralla dystooppisen vähäeleisesti. Muistan melodian edelleen ulkoa ja soinnutkin on jossain ylhäällä. Demoon jäi kuitenkin jotain sanavirheitä, joita ei koskaan korjailtu ja sen takia biisiä ikinä tarjottu siinä muodossaan eteenpäin.

Oman esitysmateriaalinsa osalta Uutelalla oli vähän se ajatus että haluaa esittää vain omia biisejään, eikä niitä keikkojakaan siihen aikaan vielä oikein ollut. Ehkä osittain myös tästä samaisesta syystä, mene ja tiedä.

Lopulta Älykääpiöiden valtakunta päätyi uudelleensävellyksenä eräänlaista punkin ja Jazzin sekoitusta soittavan CCH:n albumille "Siirtopakko" ja kappaleen nimeksi tuli pelkkä Valtakunta.

Muitakin biisejä leivottiin Uutelan kanssa ja ainakin yksi laulu annettiin mm. Marika Kuittiselle. Kovin johdonmukaista yhteistyötä emme kuitenkaan onnistuneet synnyttämään.

Pienenä kuriositeettina mainittakoon, että Parkinsonliiton levyllä oli muuten mukana myös silloin vielä melko tuntemattoman Jannica B:n kappaleellaan "Kuin kynsi lakattu". Hänkin pyörähti omasta puolestaan Idolsissa 2007, mutta putosi Uutelan tavoin semifinaalivaiheessa.

Talent show 2009

Eräänä iltana 2009 Jari soitti mulle pitkän puhelun. Hän oli hakenut mukaan tulevaan Talent-showhun ja pääsi sisään. Pähkittiin, että miten hommasta voisi saada mahdollisimman paljon irti ja todettiin, että paras olisi varmaan ainakin kokeilla, josko jollain omalla mediatiedotuksella saisi enemmän näkyvyyttä hankkeelle.

Ryhdyin siinä ikään kuin Jari Uutelan manageriksi, kirjoitin tiedotteita ja koitin pitää asiasta meteliä Facebookissa, jossa vielä silloin oli helppo saada näkyvyyttä ilman rahaakin. Mainoksiahan Facebookissa ei tohon aikaan vielä ollutkaan.

Jonnet ei muista sitäkään, mutta ennen Facebookia ainoat somekanavat olivat IRC-Galleria ja MySpace, joista jälkimmäinen meni pilalle kun muusikot täytti sen pelkällä spämmillä.

Toisin kuin Idolssissa Jari esitti vuoden 2009 Talentissa omia biisejään ja hommassa oli muutenkin enemmän pelissä. Samaan syssyyn koitettiin vähän niinkuin saada sinkkuakin ulos.


Talentin voitto meni muistaakseni Motoriikka-Miikalle, joka kuvitti mimiikan keinoin erilaisia biisejä. Makunsa kullakin, mutta en ole sittemmin juuri törmännyt Motoriikkamiikan esityksiin, joka on ehkä sääli.

Muutamien tiedotteiden läpimenosta innostuneena aloin tekemään tiedotteita myös rahaa vastaan ja nykyisellään muutamat esiintyjät tilaileekin multa tiedotteita aina silloin tällöin. Tuolla lisää mun tiedotuspalveluista »

Iina Kangasharju ja Kaunokirjaimin 2011

Skabasta Jarille jäi käteen myös yhteistyö 11-vuotiaan Iina Kangasharjun kanssa. Hänellä klikkasi jostain syystä hyvin Iinan vanhempien kanssa ja kun Iinakin sitten kalkkiviivoilla putosi kisasta, niin Jari alkoi tekemään hänelle biisejä ja koostamaan esikoisalbumia.

En tiedä mitä muut on mieltä ja olen itse hiukan jäävi sanomaan mitään, koska multakin eksyi levylle yksi sanoitus (Uutelan säveltämänä tietty), mutta olen edelleen sitä mieltä, että Iina Kangasharjun "Kaunokirjaimin" on yksi parhaista lastenlevyistä mitä on koskaan suomessa tehty.

Oikeammin voitaisiin kyllä puhua nuorten levystä, koska biisit on melko ajattomia, eikä niitä ole ihan lapsi-lapsille tehty.

Iina päätyi myöhemmin esittämään juuri tuon sanoittamani Taivaanrannanmaalarin myös suorassa Plan ilta lapselle konsertissa tyttöjen päivänä 11.10.2012.


Se oli huikeaa! Harva kokemus vetää vertoja sille tunteelle kun saa ensimmäistä kertaa elämässään kuulla oman biisinsä telkkarista. Hassua ajatella, että joillekin tuokin on arkipäivää.

Luonnollisesti Jari ja Iina tekivät myös muutamia yhteiskeikkoja ja kiertelivät siellä täällä esittämässä levyn kappaleita ja vähän muitakin biisejä.

Läpikulkumatkalla vuonna 2012 

Vuodet 2011-2012 olivat Uutelalle monellakin tapaa käänteen tekeviä, mutta ennen kaikkea siksi, että tuolloin musahommien edistämiseksi ryhdyttiin tekemään suunnitelmallisesti töitä. Näihin aikoihin rakentelin Jarille mm. kotisivut sekä suunnittelin ja taitoin hänen ensimmäiset käyntikorttinsa.

Uutela kävi myös hakemassa lisäpotkua tekemiseen Ikaalisten artistivalmennuksesta jonka ohessa hän työsti ekaa kokonaista albumiaan. Tuottajana oli Aki "MadMix" Väkevä.

Vuoden 2011 alkupuolella Juteltiin Uutelan kanssa Facebookissa kuten välillä teemme pitkiäkin toveja. Mietittiin keikkakuvioita ja sitä millaisella ohjelmistolla niitä keikkoja parhaiten saa. Todettiin, että pelkkiä omia biisejä soittamalla on hankala saada keikkaa ilman nimeä, mutta toisaalta nimeä on vaikea saada jos vetää pelkkiä covereita.

100% nollasta on siis vähemmän kuin kuin 20% tonnista, joten päädyttiin sellaiseen kompromissiin, että keikkasetissä on jatkossa vähän kumpaakin. Uumoiltiin (vai uunoiltiin?) että jos hyvin käy, niin joskus muutaman vuoden päästä voisi hommalla jo elääkin.

Arvio meni sikäli pieleen, että tuon päätöksen jälkeen tarvittavan keikkamäärän saaminen elinkustannusten kattamiseen ei vienyt kunnolla vuottakaan.

Markkinointikuvioita mietittiin paljon ja strategiaa yleensäkin. Oikeastaan vasta näihin aikoihin musahommien edistämiseksi alettiin tekemään ihan konkreettisia pidemmän tähtäimen suunnitelmia ja toimenpiteitä roiskimisen sijaan.

Tähän liittyi aika yrittäjämäinenkin toiminnan suunnittelu, jossa Jarilla oli lisäkseni apuna ikaalisten artistivalmennuksen opit.

Läpikulkumatkalla-levyn julkaisun suhteen Jari oli rohkea ja jakoi levyt ilmaiseksi keikoilla, jolloin siitä tuli baareille myös tyylikäs give-away-tuote. Pari lehteä myös tarttui asiaan mikä toi vähän julkisuutta projektille.

Homma pysyi toki edelleen kuppila-asteella, mutta ainakin ihmiset osasivat biisit ulkoa ja nykyäänhän levyt on suoranaisia keräilyharvinaisuuksia.

Henkilökohtaista vuonna 2015 

Vuodesta 2012 alkanut keikkailutahti saavutti kriittisen, yhden ihmisen kapasiteetin jo parissa vuodessa, jonka jälkeen Uutela alkoi vähän säännöstelläkin hommaa välillä.

Koska päivätyötkin nuorisotyön ja lastensuojelun parissa olivat hänelle tärkeitä ja päivätöistäkin sai rahaa, ei ollut sen takia pakko kiertää koko suomea ympäri. Se ei kuitenkaan estänyt pyörimästä siellä ja tuolla omasta ilosta pientä lisätuloa kerryttäen.

Leijonan osa kerrytetyistä keikkatuloista olikin sitten hyvä heittää seuraavan levyn tuotantobudjettiin, eikä "Henkilökohtaista" -levyn kuluissa kauheasti kai säästelty. Tuottajana oli jälleen Aki Väkevä, kuten aikaisemmallakin levyllä.


Tuon levyn tiimoilta en ollut oikeastaan milään tavalla projektissa mukana. Mitä nyt fiilistelin messissä ja hehkutin biisejä frendeille. Parissa Turun keikkapaikassa kävin vähän länkyttämässä, että Uutela kannattaisi ehdottomasti tilata esintymään, mutta en tiedä oliko sillä koskaan mitään vaikutusta.

Itse keskityin noihin aikoihin paljolti Kulttuurituottajan opintoihini ammattikorkeakoulussa ja signasin pari manageroitavaa artistia, joille tein myös biisejä. Lähinnä sanoituksia.

Samsonin aikakausi 2016 alkaen

Uutelan ja Samsonin (oikealta nimeltään Sami Tamminen) yhteistyö alkoi kappaleesta nimeltä Moottoritie oli kuuma, jossa on isosti lievä intertekstuaalinen viittaus lähes saman nimiseen Pelle Miljoonan biisiin.

Moottoritie oli kuuma -kappaleessa oli kaksi tuottajaa sillä Aki Väkevä teki yhteistyötä Samsonin kanssa, joka räppäsi myös kappaleen feat. osuuden.

Tuon julkaisun jälkeen Samson on näihin päiviin asti toiminut Uutelan luottotuottajana ja on osaltaan vastuussa Väkevän aikakautta popimmasta linjasta.

Mitä Jari Uutelalle kuuluu nykyään? 

Samsonin mukaan tulon jälkeen Uutelalta on tullut säännöllisesti ulos uusia singlejulkaisuja, mutta fyysisiä albumeita ei ajan hengen mukaisesti ole enää tehty. 

Sen verran piipahdettiin telkkarien kulisseissa, että olin Uutelan mukana kun hän kokeili onneaan vuoden 2018 X-Facktorissa. Hiukan sekava karsintahomma kuitenkin sai hänet jotenkin leikkautumaan TV-lähetyksistä.  

Omien sinkkulohkaisuidensa ohella Uutela on käynyt myös Feattaamassa muutamien muiden artistien julkaisuilla, joista yhtenä esimerkkinä vaikka Suoralinjan "Mä vihaan mun naapurii". 

Uutelan kappaleista on tehty myös remixejä, joista ehkä eniten soittoa on saanut Samsonin, Suoralinjan ja Aintyn Kipinä 2.0. Tätä kirjoittaessa uusin remix-versio Uutelan kappaleista on hyvän ystäväni BirdyHeadin versiointi biisistä "Ei oo muita jumalii".

Muutaman kulman kautta myös Vini, jonka kanssa aloitimme yhteistyön vuonna 2017, tutustui Uutelaan ja huhujen mukaan heiltäkin saattaa olla tulossa jotain yhteistyön hedelmiä vaihteeksi muussakin kuin visuaalisessa muodossa.  

Vinihän on sillä tavalla monlahjakas kaveri, että hän ei ole vain käsittämättömän taitava laulaja ja loistava tuottaja, vaan myös parhaita valokuvaajia joita tiedän. Hänen käsialaansa on mm. tämä Jari Uutelan "Muurinmurtaja" -singlen kansikuva elokuulta 2019. 
PS: 
Kirjoitin tämän tekstin tänne, koska Uutelalla ei ole enää omia kotisivuja ja tuumimme että joku biografian tapainen olisi hyvä olla jossakin. Uutela on kuitenkin aktiivinen somekanavissa kuten Facebook ja Instagram.

Muuta faktaa Jari Uutelasta (tämän blogijutun ohella) löydät vaikkapa Wikipediasta »