Kotikaupunkini Turku omaa poikkeuksellisen historian, mutta millainen voisi olla sen tulevaisuus?
Ensin vähän sitä historiaa: Turku on Suomen vanhin kaupunki, joten tavallaan koko Suomi on perustettu juuri Turussa! Merkkejä ihmisasutuksesta on löytynyt kivikaudelta asti. Löydöksiä on tehty mm. täältä Sakon Studion läheltä Jäkärlästä ja Kärsämäestä.
Varsinaiseksi kaupungiksi Turku alkoi muodostua joskus rautakaudella ja ensimmäiset hallinnolliset dokumentit löytyvät vuodelta 1229.
Sana "Turku" tarkoittaa kauppapaikkaa ja sanontatapa "Suomen Turku" tulee siitä, että sillä viitattiin aikanaan nimenomaisesti Suomen ainoaan (tai ainakin tärkeimpään) talouden ja vaihdannan keskukseen. Vastaavia kauppapaikkoja on ollut rannikoilla eripuolilla maailmaa muitakin, mutta Suomen Turkuja vain yksi.
Sana "Suomi" taas viittasi alunperin pelkkään Varsinais-Suomeen, josta nimikin edelleen kertoo. Varsinais-Suomi Turkuineen jäi Ruotsin vallan alle jo ensimmäisessä ruotsalaisen kolonisaation aallossa osana ristiretkiä. Esimerkiksi Helsinkiin asti ruotsalainen kolonalisaatio ulottui vasta sen kolmannessa aallossa.
Ennen ruotsalaisten tuloa Suomi jakautui pitkään kulttuurisesti eri heimoihin (varsinaissuomalaiset, hämäläiset, karjalaiset, savolaiset, pohjalaiset ja lappalaiset), joista varsinaissuomalaiset olivat varmasti omasta mielestään vähän enemmän suomalaisia kuin muut.
Ruotsin sekoilujen ja epäonnistuneiden sotaseikkailujen jälkeen Suomi päätyi lopulta Venäjän autonomiseksi suurruhtinaskunnaksi vuonna 1809 ja sen jälkimainingeissa Turku menetti pääkaupunkistatuksensa vuonna 1812, koska keisari Aleksanteri I:n mielestä Turku oli liian ruotsalaismielinen ja liian lähellä entistä emämaata.
Itsenäistymisen jälkeen Turusta olisi kyllä ehkä voinut tulla vielä uudelleenkin pääkaupunki, elleivät viimeisetkin hallinnolliset rakennukset olisi palaneet Turun palossa vuonna 1827 reilusti ennen itsenäistymistä vuonna 1917. Se varmasti teki tehtävänsä, että valta oli muualla 100 vuotta. Vain Turun palosta selvinnyt piispan istuin jäi Turkuun pysyvästi ja on täällä edelleen.
Utopia Turusta vuonna 2050
Kestävä liikkuminen ja älykäs infra
Raitiotie ja
lähijunaliikenne ovat tuoneet merkittäviä parannuksia Turun ja sen lähikuntien
liikenteeseen. Nykyään turkulaiset pääsevät helposti ja nopeasti liikkumaan
kaupungin eri osien ja lähikuntien välillä ympäristöystävällisesti.
Turun raitiotiehanke valmistui aikataulussa 2030-luvun alussa, ja se on nyt kaupungin tärkein julkisen liikenteen väylä. Raitiotie ajaa nopeaa runkolinjaa, jolle linja-autot käyvät hakemassa ihmisiä kiemuraisilta pikkuteiltä, mikä on parantanut myös saavutettavuutta. Lähes mistä tahansa päin Turkua pääsee toiselle puolelle Turkua alle 20 minuutissa. Tämä parannus on helpottanut arkea ja samalla vähentänyt merkittävästi autoliikennettä ja päästöjä. Keskustan ilma on raikas ja hiilineutraali Turun seutu on lähempänä kuin koskaan.
Lähijunaliikenne on myös elintärkeä osa Turun seudun liikennejärjestelmää. Se yhdistää Turun, lähikunnat ja koko Varsinais-Suomen tiiviiksi ja toimivaksi alueeksi. Nyt kun lähijunahanke on ollut täydessä toiminnassa parikymmentä vuotta, alueellinen yhteistyö on tiivistynyt ja työmatkalaiset kulkevat kätevästi paikasta toiseen. Uusista kuntaliitoksistakin on puhuttu, koska joidenkin kuntien välillä yhteistyö on niin tiivistä, että kuntarajoista on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Tässä ei ole kuitenkaan kaikki. Tunninjuna-hanke on nostanut myös Turun ja Helsingin väliset yhteydet aivan uudelle tasolle. Nyt kun matka-aika näiden kahden kaupungin välillä on enää reilu tunti, on yhä useamman mielekästä käydä töissä pääkaupunkiseudulla ja Turusta. Tämä on vähentänyt Helsinkiin muuttoa. Kaupunkiemme välinen yhteityö on myös tiivistynyt entisestään. Tunninjuna on osaltaan vahvistanut Turun asemaa tärkeänä liiketoimintakeskuksena, joka on kiinni Euroopan suurissa metropoleissa, mutta säilyttää samalla oman ainutlaatuisen kulttuurisen identiteettinsä.
Yhdenvertaisuuden kaupunki
Vuonna 2050 Turku on edelleen
yhdenvertaisuuden edelläkävijä. Kaupunki on luonut järjestelmiä, jotka
varmistavat, että jokaisella asukkaalla on yhtäläiset mahdollisuudet
osallistua ja vaikuttaa. Tämä ei koske vain suuria päätöksiä, vaan myös
pienempiä, jokapäiväisiä asioita – olipa kyse julkisten palvelujen käytöstä
tai mahdollisuudesta edistää omaa liiketoimintaansa.
Turun liike-elämässä on tapahtunut suuria harppauksia ja suuret kasvutarinat ovat todellisuutta. Sen taustalla on kaupungin omaksuma ajatus, jossa Pienyrittäjät ja itsensätyöllistäjät ovat keskiössä. Lukuisten pienten toimijoiden joukosta nousee joka vuosi uusia menestystarinoita. Kaupunki on varmistanut, että heillä on käytössään resurssit ja tukiverkostot, jotka mahdollistavat keskittymisen liiketoimintaan ja ammatinharjoittamiseen, ilman äärimmäisen monimutkaisia byrokraattisia koukeroita.
Turku on tunnettu siitä, että se tukee luovia aloja ja tarjoaa mahdollisuuksia sekä aloitteleville että kokeneille yrittäjille. Vuonna 2050 kaupunki toimii niin, että luova työ ja liiketoiminta kulkevat käsikädessä. Turkuun saapuu myös jatkuvasti paljon maahanmuuttajia, jotka perustavat omia yrityksiään ja työllistävät itse itsensä.
Kulttuuri on edelleen kaupungin sielu. Turku on säilyttänyt vahvan asemansa eurooppalaisena kulttuurikaupunkina, jossa taiteen ja kulttuurin esitaistelijat rakentavat elinvoimaista ja monimuotoista kaupunkikulttuuria. Taiteilijat, kulttuurituottajat ja luovan alan yrittäjät ovat avainasemassa Turun identiteetin vahvistamisessa.
Myös kulttuurin osalta saavutettuudessa on päästu upeaan tilanteeseen sillä Kulttuuri on kaikkien ulottuvilla, ja vuonna 2050 kaupungissa vallitsee ilmapiiri, jossa kulttuuritoimijat saavat näkyvyyttä ja mahdollisuuksia toteuttaa projektejaan. Taide on kaikkialla, ja se on mukana jokaisessa kaupungin nurkassa – olipa kyse julkisista tiloista, tapahtumista tai yhteisöprojekteista. Turussa on tiedostettu vahvasti, että ilman kulttuuria ei ole identiteettiä, ja tämä on se viesti, joka kuuluu jokaisen turkulaisen suusta, kun he puhuvat kotikaupungistaan.
Ympäristötietoinen Turku
Kestävä kehitys on ohjannut
kaupunkisuunnittelua ja arkipäivän ratkaisuja. Vuonna 2050 Turku on täysin
hiilineutraali, ja kaupunki on tehnyt rohkeita päätöksiä suojellakseen
ympäristöään. Kiertotalouden ratkaisut ovat syvälle
juurtuneita, ja kaupungin talous perustuu vastuullisiin valintoihin ja
resurssien järkevään käyttöön.
Turkulaiset liikkuvat pääosin julkisilla kulkuvälineillä tai pyöräillen.
Kaupungin viheralueet ja puistot ovat edelleen keskeisessä roolissa
kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämisessä. Luonto ja taide kulkevat käsi
kädessä, mikä tekee Turusta paikan, jossa jokainen voi hengittää raikasta
ilmaa ja inspiroitua kulttuurin monimuotoisuudesta.
Yhteenveto
Turku on kulttuurin, yhdenvertaisuuden ja kestävän kehityksen kaupunki, jossa
ihmiset, liiketoiminta ja ympäristö kukoistavat yhdessä. Meidän tehtävämme on
jatkaa tämän vision rakentamista jokapäiväisillä päätöksillä ja rohkeilla
valinnoilla. Turku ei ole pelkästään historian kaupunki – se on tulevaisuuden
kaupunki, joka inspiroi niin asukkaitaan kuin koko maailmaa.
Turun Vihreiden kuntavaaliehdokas 2025
- Pienyrittäjien puolustaja
- Taiteen ja kulttuurin esitaistelija
- Yhdenvertaisuuden suojelija
Ratikan sijasta Turkuun sopisi riippuva Monorail-juna. Tunnin juna Helsingistä on liian nopea, parempi olisi sellainen 2,5 - 3:n tunnin juna joka edustaisi viiden tähden junamatkustamisen klassista glamouria. Ehtisi syödä ja juoda salonkivaunussa ennen Turkuun saapumista
VastaaPoistaTällaiset hitaat junamatkat olisivat kyllä myös varmaan oikeastkin ihan hauskoja, jos olisi oikein upeat puitteet ja samankaltaista meininkiä kuin jollain Piknik-risteilyllä :D Toisaalta, työmatkaliikenteeseen kyllä tarvittaisiin silti nopeita yhteyksiä.
PoistaItse näkisin, että pointti ei ole pelkästään se, että pääsee nopeasti Helsinkiin, vaan kyllä myös sillä on merkitystä kuinka nopeasti esimerkiksi Turun ja Salon välinen liikenne toimii.
Kiitos, tää oli mielenkiintoinen lukea!
VastaaPoista