sunnuntai 20. heinäkuuta 2008

TAPIO = vitun hyvä PUNK -bändi !

Jo pelkästään TAPIO -yhtyeen demolevyllä olevien biisien nimet kertovat että kyseessä on varsin asiallinen punaniskapunkkarijunkkarijoukkio. "Pappa betalar", "Turbokapitalisti" ja "Pätkätyöläinen" saavat kyllä hymyn huulille, mutta saman aikaisesti rymistelyä kuunnellessa tulee selkeä tunne siitä että kolikolla on myös se toinen puoli. Yhtyeen sanoitukset ovat suoraviivaisia, ironisia ja usein oivaltaviakin rykäisyjä tämän hetken maailman menosta. Pääasiassa asioita tutkaillaan melko punaisten aurinkolasien läpi, mutta laajempaakin perspektiiviä meiningistä löytyy.

"Kuu-ukko" onkin jo sellainen kappale, jonka voisi jopa kuvitella kuulevansa joltain radiokanavalta. Kaikesta ryminästään, energiastaan ja kantaaottavuudestaan huolimatta TAPIO ei sorru lauluissaan itsetarkoituksellisuuksiin, eikä yli- tai ohilyönteihin, kuten eräs toinen hieman tunnetumpi punk-poppoo viime aikoina (siitä ehkä myöhemmin lisää). Tässä kuitenkin hieman taustaa käsillä olevista punkkareista:


Pieni historiikki:

TAPIO perustettiin vuonna 1992 silkasta soittamisen ilosta. Alkuaikojen biisit olivat todella energisiä punkralleja. Sanoitukset ja sävellykset pääosin Jyri Hellevuon käsialaa. Myös Juha-Pekka Pellinen teki jo tuolloin joitakin lauluja. Yhtyeen linja on ollut alusta alkaen perin suomalainen. Sanat ovat olleet alustapitäen selvää suomen kieltä ja yhtyeen nimikin on tavallaan piruilua muka_cooleille englanninkielisille yhtyeen nimille, joita bändin perustamishetkellä oli ollut sen synnyinpaikkakunnalla, eli Suolahdella, runsaasti. Vastavetona pojat sitten päätti että: "me ollaan Tapio"! Kotiseuturakkautta ja ideologiaa tässä on sen verran mukana että nimi juontaa juurensa hämäläisten metsänjumala-Tapiosta.

Vuosien myötä osa porukasta vaihtunut ja työtavatkin ovat hiukan hioutuneet. Nykyään bändin keski-ikä on rapiat kolmekymmentä vuotta ja Juha-Pekka Pellinen vastaa entistä enemmän sanoituspuolesta, vaikkakin solistina toimiva Jyri Hellevuo tekee edelleen omiakin tekstejä. Biisejä on tekstitetty jonkin verran myös yhdessä. Sävellys on myös Hellevuo-Pellinen matskua, yhdessä ja erikseen. Kaikki biisit ovat koko bändin yhteisvoimin sovittamia.

Tapio -yhtyeessä homma toimii jotakuinkin niin että Hellevuo/Pellinen tuo biisin kuultavaksi treenikämpille, jonka jälkeen hyviä biisejä aletaan muokkaamaan porukalla valmiiksi, huonojen kappaleiden jäädessä sivuun ja kuollessa omia aikojaan pois. Jokainen saa myös sanoa biiseistä mielipiteensä ja vaikuttaa näin niiden lopulliseen muotoon.

Tapio on saanut myös pientä kilpailumenestystä ja vuonna 2007 pojat osallistuivat Laulunpätkiä Pätkätyöstä -lauluntekokilpailuun kappaleella "Pätkätyöläinen" (kuultavissa myspacessa). Yhtye sijoittui kolmanneksi, joka on varsin hyvä sijoitus kun ajattelee että kyseessä on tyylipuhdas punkbiisi.

Nyt Tapio on sellaisessa iskussa että pojat ovat päättäneet ryhtyä promoamaan itseään kunnolla. Käytännössä he pyrkivät nyt tekemään entistä enemmän keikkoja ja yrittävät etsijä itselleen sopivaa julkaisijaa. Poikien (jo melko valmiista) demosta ollaan ottamassa juuri parin sadan kappaleen painosta, josta muutama olisi tarkoitus myydäkin (keräilijät hoi!).

Kuulopuheiden mukaan tämän yhtyeen keikoilla on helvetin hyvä meininki ja punkkia kohtaan olemassaolevia ennakkoluuloja on kaadettu rytinällä alas, kun on nähty kuinka punkillakin voi myydä viisinkertaisen määrän olutta illan aikana. Odotan innolla että saan mahdollisuuden todeta tämä asian itse, henkilökohtaisesti ja käytännössä (pitäisiköhän koittaa kaupitella näitä kavereita vaikka jollekin jokilaivalle).

;)

Biisit:
http://www.myspace.com/tapiotheband

Bändi:
Jyri Hellevuo, akustinen kitara, laulu.
Juha-Pekka Pellinen, kitara.
Tero Hintikka, basso.
Sami Väisänen, rummut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti