perjantai 4. heinäkuuta 2008

Radio Nova - Kaamein sekoitus klassikoita ja hirveimpiä uutuuksia

Radio Nova ja Novan superlyhyet soittolistat ovat olleet jo jonkin aikaa musiikkipiireissä varsinainen vitsin aihe. 

Viimeaikoina aiheesta on repinyt huumoria mm. radio-bloggaaja hp-guru, arikkelissaan: "Käyttöopas Radio Novan kuunteluun" ja aiemmin LEHTI 2.0 ilmoittaen että: Radio Nova tiivistää soittolistojaan

Radio Novan slogan: "Paras sekoitus klassikoita ja tyylikkäimpiä uutuuksia" alkaa jo kuulostaa monen korvaan lähinnä ironiselta kun uutuuksia kuulee ko. kanavalta erittäin harvoin. Käytännössä Nova-uutuuden tyylikkyys varmistetaan sillä että Radio Nova ottaa soittolistalleen vain sellaisia "uutuuksia" jotka jo soivat jollain toisella kanavalla. "Tyylikkäimpiä uutuuksia", voisi siis yhtä hyvin olla "kuluneimpia uutuuksia".

Toinen asia joka vaikuttaa Radio Novalle olevan "uutuuden" tyylikriteerinä on se kuinka suuren levy-yhtiön lanseeraama kappale on vuorossa. Pienlevy-yhtiöiden musiikki ei juuri radioissa soi, ellei esittäjä ole jo valmiiksi kaikille tuttu. Ilmeisesti ei siis ole kovinkaan tyylikästä tuoda musiikkiaan esille minkään pienlevy-yhtiön kautta.

Otettakoon kuitenkin huomioon että kun pienlevy-yhtiö lanseeraa uusia biisejä ja artisteja on kyseessä suhteellisesti suurempi uhraus. Niistä tulee sen vuoksi harvoin yhtä huonoa materiaalia kuin vaikka Sony BMG:ltä. Näin ollen "Tyylikkäimpiä uutuuksia" voisi olla myös: "hirveimpiä uutuuksia"!

Radio Novan soittolistat myös kutistuvat vuosi vuodelta, kuten Lehti 2.0:n artikkelissakin herjataan. Kanavan tulos kuitenkin on kasvanut vuodesta toiseen. Jokainen joka ymmärtää markkinoinnista yhtään mitään, tajuaa että Novan menestys kutistuvista soittolistoista huolimatta, johtuu siitä että kanavaa mainostetaan yhä enemmän. Kanava siis on mainonnan ansiosta ihmisten huulilla musiikistaan huolimatta, ei sen takia.

Markkinointitiimi siellä tekee hyvää työtä. Harmi että musiikkitoimittajuus on unohtunut kokonaan. Juontajat loistavat sillä etteivät tiedä soittamistaan biiseistä hölkäsen pöläystä. Musiikista ei juuri puhuta, vaan puhutaan kaikesta muusta ja musiikki on täytettä, vaikka sitä onkin vain se muutama biisi ja niitä soitetaan yhä uudelleen!

Radio Novan menestys hämmentää minua. Ovatko kuuntelijat todella näin kuuroja? Haluaako joku todella kuunnella samoja biisejä yhä uudelleen ja uudelleen, jopa saman päivän/viikon aikana. Itseäni ei niinkään häiritse jos olen radiosta kuulemani biisin joskus aiemmin kuullut, mutta en kyllä jaksa kuunnella samoja kappaleita kahtena päivänä peräkkäin, puhumattakaan kokonaisesta työviikosta.

Milloin saamme radiokanavan jonka soittolista olisi edes yhden kuukauden mittainen parin tunnin sijaan????

Onko todella niin vaikeaa tehdä ihan oikeasti musiikkijournalismia? Kertokaa minulle miksi te sitä Radio Novaa kuuntelette. Mä en vain jaksa tajuta? Onko Radio Nova oikeasti jonkun lempikanava?

PS: Vielä niille joiden mielestä soittolistojen ylipäätään pitäisi olla kirjavampia. Tässä adressi: kiitos ei soittolistoille ja tässä toinen: Vetoomus radioasemille.