torstai 16. helmikuuta 2023

Menkää muusikot oikeisiin töihin!

Musa-alalla aika moni tähteydestä haaveileva pohjaa toimintansa aivan järjettömään strategiaan.

Taiteilija vuodattaa kaiken sydänverensä upeiden biisien tekemiseen ja sitten lähettää ne sellaisenaan maailmalle oman onnensa nojaan. Mitään kehitystyötä ei tehdä, eikä varsinkaan mitään oikeaa markkinointia, koska se on jotenkin noloa. Ihan kuin oman somekuplan sisällä meuhkaamisesta olisi jotain hyötyä (selkääntaputuksia sillä kyllä saa).

Sitten kun radiosoittoa tai striimisuosiota ei tule, niin masennutaan tai katkeroidutaan kun kukaan ei löydä sen oman musiikin äärelle. Seuraavan julkaisun kanssa toimitaan taas ihan samalla tavalla. Mikään ei muutu.

Moni julkaisee siis vuosi vuoden perään biisejä toistensa jälkeen ja odottaa, että jostain tulisi omalla painollaan hitti. Ihan kuin ura alkaisi sitten vasta, jos onnistuu tekemään hitin! Kun ottaa huomioon kuinka paljon alalla on yrittäjiä, niin tuolla mallilla onnistuminen on yhtä todennäköistä kuin lottoamalla.

Kehottaisinkin kaikkia wannabee-artisteja menemään oikeisiin töihin, eli keikoille. Kun aikansa myy itselleen keikkoja ja oppii liikuttelemaan yleisöä livenä, alkaa hiljalleen tajuta miten sama temppu tehdään myös virtuaalimaailmassa. Samalla hahmottuu kysynnän ja tarjonnan laki, eli se millaisesta esityksestä ollaan valmiita maksamaan.

Keikat toimii myös erinomaisena koelaboratoriona biiseille. Yleisön reaktioiden perusteella kappaleita voi myös kehittää eteenpäin jo ennen kuin ne sementoidaan levytyksen muotoon. Näin myös mahdollisuudet sen hittiosuman aikaansaamiseksi paranee.

Hyvä olisi myös käsittää, että artistius ei ole työpaikka, vaan pikemminkin startup-yritys.

Harva kävelee levy-yhtiön ovesta sisään ja alkaa saamaan noin vain kuukausipalkkaa. Kyllä se tavallisempi polku on se, että ensin myydään itse itselleen keikkaa ja opitaan bisnes ja tekemään kunnollista matskua. Jossain myöhemmässä vaiheessa sitten ehkä tehdään sen levy-yhtiön kanssa kumppanuussopimus, jos sellainen koetaan tarpeelliseksi. 

Kumpa joku olisi kertonut tämän kaiken minulle, silloin kun olin vielä nuori! 

PS: 
Meillä SAKON STUDIOLLA tullaan panostamaan tänä vuonna erityisesti keikkamyyntiin. Tällä hetkellä etsimme rosteriin yhtä tai useampaa henkilöä, joka tekee ensisijaisesti pelkkää DJ-keikkaa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti