torstai 31. joulukuuta 2009

Mieti mitä aivoihisi työnnät!

Ulkopuoliset ärsykkeet vaikuttavat meihin jatkuvasti. Ne määrittelevät päivittäiset keskustelun aiheemme ja suurin osa noiden ärsykkeiden lähteistä myös pyrkii vaikuttamaan näkemyksiimme tavalla tai toisella. Pommitus on kovaa ja luodit viuhuvat kaikkialla! Suojassa ei ole kukaan!

Kirjoittajakursseilla kouluttajat toistuvasti muistuttelevat kuinka tärkeää on lukea hyvää kirjallisuutta. Monet laulunopettajat suosittavat oppilailleen, että he kuuntelisivat (varsinkin alussa) enemmän solisteja, joiden äänenmuodostus on puhdasta. Tiedemiehet ahmivat toistensa tutkimustuloksia kilpaa, yhdistelevät niitä ja pyrkivät siten löytämään jotain uutta. Samoin tekevät taiteilijat (vaikkeivät sitä aina myönnäkään).

Kuinka oikeassa he kaikki ovatkaan!

Kaikki eivät ehkä ole tulleet ajatelleeksi, että kaikki mieleen painamamme asiat muuttavat meitä ihmisinä. Jokainen tiedonmuru, joka tallentuu tajuntaamme, aiheuttaa aivoissamme pieniä mutta pysyviä (ja fyysisiäkin) muutoksia.

- Näin ainakin Nobel-palkitun neuropsykiatrin Eric Kandelin mukaan.

Joskus olisikin hyvä miettiä millaisia vaikuttimia aivoihinsa päästää. Nykypäivänä kun kaikki on vain yhden klikkauksen päässä, eikä ole pakko tyytyä siihen mitä ykkönen, kakkonen ja kolmonen suoltaa!

Vuonna 2010 kukaan meistä ei enää ole sama ihminen kuin vuonna 2009. Jokainen voi kuitenkin itse vaikuttaa siihen, muuttaako seuraava vuosi meitä parempaan vai huonompaan suuntaan.

Hyvää uutta vuotta!