maanantai 6. huhtikuuta 2009

Haastateltavana Julma Isäntä -yhtyeen nokkamies Mikko Huoviala

Julma isäntä on perustettu Valkeakoskella vuonna 2002. Nykyinen kokoonpano on Mikko Huoviala- laulu, Mika Rämä- kitara, Joni Rauta- basso, Pie Olllikka- rummut.

Julman isännän edellisestä ep:stä on kulunut jo jokunen vuosi. Nyt 2009 alkuvuodesta alkoivat ensimmäisen pitkäsoiton nauhoitukset. Levylle on koitettu hakea hiukan pirteyttä ja alkukantaisuutta sointukiertoihin. Lisäksi sanoituksissa on entistä enemmän huumoria mukana vaikka aihealueet liikkuvatkin aika synkissä jutuissa.

Mistä kaikki koko homma lähti liikkeelle - Mikko Huovila?
- Lauloin aikaisemmin "Moraali" nimisessä bändissä joka kuopattiin joskus 2000 alkuvuodesta. Loppuaikoina kokeiltiin joitain biisejä jotka eivät koskaan sitten kerinneet levylle asti "Moraalin" kanssa. Pidin yhtä niistä mukana muutaman vuoden erinäköisissä kokoonpanoissa sen vuoksi että halusin biisin päätyvän jossain vaiheessa levylle. Valkeakosken nuorisotoimi teki syksyllä 2002 erästä lyhytelokuvaa opetuskäyttöön ja minut oli pyydetty näyttelemään siihen. Jossain vaiheessa tuli puheeksi miten elokuvaan saataisiin teostovapaata musaa ja näin ollen kyseinen biisi eli "Näen ja kuulen kaiken" päästiin äänittämään ilman kustannuksia. Kiitos siitä Valkeakosken Nuorisotoimelle.

Mistä yhtyeen nimi tulee?

- Pakko on paljastaa että Julma isäntä nimi on lainattu Kolmannen Naisen kappaleesta Kovalla kädellä. Biisissähän lauletaan: Kovin kovalla kädellä, elämä, julma isäntä, joutuu koulimaan kovapäisiä poikiaan. Pidän itse Pauli Hanhiniemen lyriikkaa yhtenä esikuvana kirjoittamiselleni, joten oli luonnollista että bändi sai nimensä kyseisestä paljon puhuvasta lausahduksesta.

Kuvailisitko hieman musiikkityyliänne?
- Tämä on aina vaikein kysymys koska jokainen bändin jäsen varmaankin löytää musastamme juuri sitä tyyliä mitä on itse sinne höystänyt. Mun mielipide on kuitenkin se että Julma isäntä vois olla jotain suomenkielisen uuden-aallon ja 70-luvun Hardrockin välistä. Hiukan silti "grungehtavat" sanoitukset ja kertosäkeet. Mun puolesta meitä saa kuitenkin kutsua Suomirock- ja Härmärock- bändiksi.

Onko musiikkityylinne pysynyt aina samana?

- Ekat biisit eli "Näen ja kuulen kaiken" ja "Murhaaja" olivat mielestäni grungempaa kamaa kun myöhempi tuotanto. "Hyvät ja huonot päivät" EP:ltä on taas aika selvästi kuultavissa että bändi oli aika kokeilu asteella. Biisit olivat tosi melankolisia ja erikoisesti sovitettuja. Jollain tapaa kuitenkin tykkään siitäkin. "Seinät ja maalaukset" on taas paljon pirteämpi kokonaisuus jossa tuoksuu hiukan vanhempi punk. Joitain asioita on säilynyt alusta asti mukana, varsinkin hitaammissa biiseissä. Me ollaan kyllä aika paljon tietoisesti yritetty kehittää tyylisuuntaa rock and roll lähtöisemmäksi ja päästä irti ylimääräisistä soinnuista.

Onko matkanvarrella ollut miehistön vaihdoksia?
- Jape ja Taskinen olivat bändissä noin vuoden verran. Siinä alkoi olemaan aika paljon ongelmia aikatulujen sopimisten kanssa kun suurin osa jätkistä kävi armeijaa samaan aikaan. 2005 basistiksi tuli Esko Kusmin. Esko joutui muuttaamaan töiden takia Tampereelle aika pian isäntään tulon jälkeen mutta kävi kuitenkin muutaman vuoden reeneissä Koskissa. 2007 kuitenkin tiet erosivat Eskon työkiireiden vuoksi. Esko vaikuttaa nykyisin HC bändissä nimeltä Anti-Kontrol.

Joni Rauta tuli uudestaan bändiin mukaan joskus syksyllä 2007. Joni oli ollut tuuraamassa Eskoa jo kesällä keikalla Jämsänkoskella ja muutenkin oli tuttu kaveri. Homma kulki aikas hyvin heti alusta lähtien (olihan kaveri jo kolme kertaa aikaisemmin ollut kyseisessä bändissä) Nykyisin siis kokoonpano on Mikko Huoviala, Mika Rämä, Pie Ollikka ja Joni Rauta

Kuka tekee biisit/millainen työjako bändissä on?
- Aika sekava työjako sinänsä että välillä minä ja Mika molemmat tuodaan lähes "valmiita" biisejä kämpille kun taas välillä me tehdään täysin yhteistyötä niin että toinen sanoo seuraavan soinnun ja toinen seuraavan. Sanoitukset ollaan oikeastaan pidetty sellaisena ettei toiset paljon muutoksia niihin tee. Yleensä sen sitten huomaa että jos biisi katoaa bändin sisäiseltä soittolistalta muutaman reenin jälkeen niin se on ollut yleisesti huono. Mulla on vaan itsellä sellainen huono tapa että yritän tuoda joitain vanhoja biisejä uudelleen tyrkylle vaikka ne on jo kertaalleen tyrmätty. On tosin joku biisi joskus kai vahingossa yltänyt uudelleen harjoiteltavaksikin.
Sovituksia ollaan nykyisin koitettu hieroa normaalia enemmän bändin kesken ja ollaan tehty muutama suurikin muutos joka on tyydyttänyt kaikkia.

Miten levynteko/demokuviot toimii?

- Me ollaan nyt vuoden verran kasattu ohjelmistoa pitkäsoitolle jota aloitetaan äänittämään vuoden 2009 alussa. Me ollaan tehty hommia aika rauhassa, äänitelty joitain koenauhoja ja niitten perusteella mietitty sovituksia. Nyt taitaa olla kasassa kymmenen valmista biisiä mutta varmaan joitain muutoksia vielä tulee. Muutama coveri on tarkoitus ottaa mukaan levylle ja nekin ratkeavat lopullisesti vasta sit kun tiedetään kuinka hankalaksi lupa asiat muodostuvat.

Vielä ei tiedetä missä paikassa ja millä tavalla äänitykset toteutetaan. Edellinen demo tehtiin mun himassa. Se oli sinänsä mukavaa kun ei tarvinnut katsella kelloa koko ajan mutta onhan siinä vähän enemmän järjestelyjä siitä että missä mun perhe on sillä aikaa kun jätkät asuu meillä ja keittiön pöydällä on mixeri ja vessassa laulukoppi. Luultavasti tällä kerralla vuokrataan joku mökki tai vastaava missä voidaan rauhassa harjoitella viimesilaukset ja äänittää samassa paikassa pohjat levylle. Kitaroita ja lauluja me sitten yleensä äänitellään jälkeenpäin vähän missä milloinkin keritään. Meillä on sinänsä hyvä tilanne että muutamalla tutulla on hyvä liikkuva äänityskalusto jotka saadaan sopivasti vuokralle jollain könttäsummalla. Näin ollen saadaan tehtyä homma pienissä erissä ilman aikataulua.

Kuka myy keikat?
- Suurimmaksi osaksi järjestäjät soittelee mulle koska mun tiedot löytyy kotisivuilta. Sitten on kaikilla jätkillä niitä tapauksia että joku tutuntuttu oli kyselly. Mika on kai joskus oikein buukannutkin muutaman keikan. Sitten meillä on muutama hyvä tuttu jotka on järjestelleet meille esiintymisiä.

Millaiset ihmiset musiikkianne diggailevat?
- Varmaankin suurin osa on noin 20- 40 vuotiaita. Ehkä hiukan enemmän miehiä kuin naisia. Ei me kuitenkaan siinä suhteessa mikään Motörhead olla että keikalla ainut kauniimman sukupuolen edustaja olisi lipunmyyjä. Yleensä meidän keikoilla käyvät kuuntelevat kai aika paljon sanoituksia ja katsovat aika tarkkaan miten me soitetaan. Joskus sitten taas saattaa olla niinkin että melkein kaikki paikalla olevat innostuvat "tanhuamaan" Ne on tietysti aina hyviä keikkoja. Me ei olla oikeen koskaan oltu mikään virallinen paikkakunnan nuorison suosikki. Johtuu varmaan aika pitkälti siitä että lauletaan suomeksi ja tällä hetkellä englanninkielinen musa on valta asemassa nuorisorockbändien keskuudessa.

Millainen meininki keikoilla on?
- Keikoilla on alkanut olla aika hyvä jorausmeininki. Me ollaan hiukan tietoisesti otettu keikkasetteihin vähän menevämpiä rokkibiisejä. Vaikka itse olenkin aika pitkälti melankolisen musan ystävä niin on se näköjään yleisön mielestä mielenkiintosempaa katsella kun orkesterilla on hiki ja välillä jopa vähän naurattaa.

Millaista musiikkia yhtyeen jäsenet itse kuuntelevat?

- Mä kuuntelen aika paljon jotain seiskytluvun Bad Companya, Purplee, Neil Youngia ja Rollareita. Lisäksi kuuntelen näitä "uuden aallon" Suomalaisia kuten Hassisen kone, Eput, Ratsia, Pelle Miljoona. Rumputaitelijan mieli musiikkiin kuuluu seuraavia orkestereita:Ramones, Motörhead, Misfits, Goldfinger, Sisters of mercy. Sitten muutama kotimainen: The 69 eyes, Apulanta, Francine, Ne Luumäet. Kitaristi Mika kuuntelee hyvin monenlaista musaa, Willie Nelsonista Vesa-Matti Loirin kautta Stellaan. Joni puolestaan kuuntelee Beatlesia ja sitten jotain vanhempaa progea esim: Yes, Rush, Jethro Tull jne. Aika erilaisia meidän musamieltymykset ovat!

Oletteko tietoisesti ottaneet vaikutteita jostain muista yhtyeistä?
- Ei varsinaisesti olla otettu. Kyllä mulla tosin joskus tulee biisiä tehdessä mieleen jos on kuullut jonkun hyvän biisin että teempäs tuon tyylisen biisin mutta yleensä se ei onnistu. Myös sovitus vaiheessa me joskus keskustellaan jostain tietyistä biiseistä että vois yrittää vetää tän tohon tyyliin. Olen oikeastaan aika tyytyväinen kuitenkin siitä että meidän bändille on kehittymässä sellainen omanlainen aika "tilava" sointi mikä on yhdistelmä eri tyylisuuntia. Me kuunnellaan kaikki kuitenkin niin eri tyylistä musaa että on vaikeata tietoisesti lähtee tekemään jotain tietynlaista.

Yhtyeen historian aikana on varmaan sattunut monenlaista?
- Kerran oltiin menossa keskisuomeen keikalle. Me oltiin liikkeellä lainatulla ISOlla Mersulla jota myös humppakuutioksi kutsutaan ja pysähdyttiin kahville jossain Jämsän korvilla. Samalla ruvettiin ihmettelemään miksi polttoaine oli lopussa vaikka Tampereella oli tankattu kymmeniä litroja. Päästiin autosta pihalle ja kauhistuksemme huomattiin että koko auto oli yltäpäältä dieselissä uitettu. Ruiskutusjärjestelmästä oli pettänyt eräs putki ja arviolta kymmenen litraa löpöä oli roiskunut auton kylkiin kesäisellä ysitiellä.

Onneksemme bändistämme ei polttanut tupakkaa kuin neljä henkilöä ja lisäksi luottokuljettajamme Saku. Joka jätkä oli viimeiset puolituntia karistellut ja tumppaillut ikkunasta ulos. Ainoastaan yksi kytevä kipinä olisi luultavasti onnistunut ulkoistamaan bändistämme jokaisen soittajan soittimineen pitkin Eteläisen Keski-Suomen metsiä.

Onnea oli matkassa hyvin paljon sillä kerkisimme myös keikalle vielä samaisena iltana sillä paikalle sattui teiden ritari jonka kuorma-auton ilmaletku sopi mersun polttoaine järjestelmään kuin tehty. Palkkioksi kaveri sai tästä miehentyöstä tietenkin kahdentoista pullon kokoelman perinteisiä mietoja alkoholijuomia sekä melkein edesmenneen punk-orkesterin EP levyn. Tosin levyn jälleenmyynti arvo säilyi tälläkertaa normaalissa kahdessa eurossa.

Haluaisitko vielä kertoa jotain erityistä?
- Meidän "hovikuvaaja" Simo Rokka on kuvannut Julman isännän toimintaa videolle jo muutaman vuoden ajan. Nauhalle on tarttunut kaikkea mahdollista keikoista mukaviin automatkoihin ja bändin harjoituksia. Voipi olla että tästä materiaalista ruvetaan jossain vaiheessa kasaamaan jotain tallennetta. Sitten meillä on suunnitteilla kuvata Simon kanssa musiikkivideo jostain uuden levyn biisistä ensi kevään aikana. Mutta katsotaan miten hommat etenee.

Linkit yhtyeeseen:
http://www.julmaisanta.net/
http://www.myspace.com/julmaisanta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti