maanantai 6. joulukuuta 2010

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksujen puolesta!

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu on tekijänoikeustuloa, joka jaetaan mm. meille biisintekijöille, sitä vastaan että kaikilla on lupa kopioida mm. musiikkia omaan käyttöönsä (maksu on upotettu jokaisen tallennusvälineen hintaan).

Teknologian kehittyessä ollaan kuitenkin tultu siihen että tekijänoikeuksien alaista materiaalia kopioidaan yhä useammin sellaisiin välineisiin, joiden pääasiallinen tarkoitus ei välttämälttä ole ko. materiaalin toistaminen. Harva voi kuitenkaan kiistää, etteikö puhelimen käyttö MP3-soittimen tavoin vastaisi käyttökokemukseltaan oikeaa MP3-soitinta. Eikä musiikin kuunteleminen tietokoneen kovalevyltäkään automaattisesti tarkoita, huonompaa äänenlatua tms.

Tämän vuoksi olisi tärkeää ulottaa Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu myös näihin tallennusvälineisiin, kuitenkin huomattavasti pienemmällä prosentilla kuin vaikkapa CD-levyn kanssa.

Mikäli yksityisen kopioinnin hyvitysmaksua ei uloteta kaikkiin tallennusvälineisiin, se tulisi (ja voidaan) lakkauttaa kokonaan, jolloin yksityiskäyttöönkin kopiointi muuttuisi rikolliseksi. Tämä on kuitenkin se huonompi vaihtoehto, joten allekirjoittakaa tämä Adressi yksityisen kopioinnin hyvitysmaksujen puolesta.

Samalla kun tästä asiasta vouhkataan muutenkin, niin haluan todeta, että yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun jakoperusteita tulisi ehdottomasti tarkistaa: Ainakin jos se on totta, että nämäkin kansalta kerätyt rahat jaetaan kaupallisten radiokanavien soittojen suhteessa!

Eikö näitä tallennusvälineitä käytetä juurikin siitä syystä, että ei tarvitsisi kuunnella soittolista-kuraa? Eivätkö ihmiset käytä niitä siksi että he haluavat itse päättää mikä korvissa soi? Tämän hetkisessä jakoperusteessa ei siis ole päätä eikä häntää!

- Pliis, sanokaa mulle nyt joku että näitä korvauksia EI tilitetä tällä perusteella!


EDIT:
Koska ellekirjoitusten tulva ei ole vielä osoittanut laantumisen merkkejä, Adressin allekirjoitusaikaa on jatkettu esi sunnuntaihin (12.12.2010) asti.
-

2 kommenttia:

  1. Mitä jos luovuttaisiin epäkaupallisen kopioinnin laittomuudesta ja hyvitysmaksuista? Hyvitysmaksu on aivan perusteeton maksu ja epäkaupallisesta kopioinnista ei synny mitattavaa vahinkoa kenellekään.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Ruuhijärvi.
    Epäkaupallinen kopiointihan on nytkin jo laillista, vaikka jakaminen ei olekaan. Minusta se on etu josta kannattaa maksaa.

    VastaaPoista