sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Julma Isäntä - Kaupunki pysähtyy

Sain viimeviikon loppupuolella mukavaa joulupostia. Huomasin nimittäin, että posteljooni oli kantanut laatikkooni Julma Isäntä -yhtyeen uuden pitkäsoiton.

Niinkuin jotkut tämän blogin lukijoista ehkä muistavat, tein huhtikuussa 2009 kyseisestä yhtyeestä haastattelun. Tuolloin tämä levy oli vielä suunnitteluasteella, eikä sillä ollut edes deadlinea.


Levyllä on 10 raitaa joista Huoviala on kirjoittanut terävimmällä kynällään seitsemän tekstiä. Yhtyeen kitaristi; Mika Rämä on vastuussa yhdestä tekstistä ja useista sävellyksistä, minkä lisäksi levyllä on pari coveria.

Levyn kappaleista ehdoton suosikki itselleni on levyn kakkosraita "Tapahtumia". Se on jotain sellaista, mitä olisin itse halunnut tulla kirjoittaneeksi:

tapahtuipa mitä vaan ei me koskaan muututa
tai jos muututaan niin suuntaan huonompaan...

...roskapostista sai ilmoituksen
mahdollisuudesta nähdä
jotain muutosta jo huomenna...

...ja hän virittelee pommin
poistaa turmiolan tommin
sä voit itse valita
oletko paikalla

Vastaavasti neljäs raita: "Karhun unella" -kuulostaa mahtavalta livebiisiltä! Pysyköön se keikkasetissä aina ja ikuisesti 'aamen'.

Levylle valitut kaksi Cover-biisiä ovat jo melkein kliseeksi muodostunut "Nousevan auringon talo" sekä edesmenneeltä Juice Leskiseltä harvemmin kuultu biisi: "Rock loppuu kuin seinään", minkä Huoviala tulkitsee hämmentävän uskottavasti. Erehdyin jopa luulemaan sitä poikien omaksi kappaleeksi ;-)

Biisit eroavat edukseen etenkin tekstiensä osalta. Kappaleissa on pureskeltavaa vaikka kuulija ei ymmärtäisi musiikista tuon taivaallista. Hyvää suomenkielistä rokkia kuulee nykyään niin harvoin, että voisi jopa sanoa että joku Radio SuomiPOP on jo ihan senkin vuoksi velvollinen soittamaan tätä! 

Verrattuna aiempiin julkaisuihin kehitystä on ilmiselvästi tapahtunut parempaan myös soiton ja sovitusten osalta ja äänite on teknisesti muutenkin ihan kaupallista tasoa.

Suosittelen tätä levyä jokaiselle, joka arvostaa terävää suomenkielistä ilmaisua. Nämä kappaleet eivät ole mitään hömppää, vaan biiseissä puhutaan asioista suoraan, joskin välillä satiirin, ironian tai sanaleikkien ryydittämänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti