lauantai 23. huhtikuuta 2016

Chernobyl 1986 -musikaali

Lähdin viime tiistaina pienelle roadtripille katsastamaan Tina Salmisen ohjaamaa ja Esko Vähätalon käsikirjoittamaa musikaalia Chernobylin ydinvoimalakatastrofista. 


Tiistain näytös oli Uudessakaupungissa ja pääsin kätevästi paikan päälle Viljami Sainion kyydillä. (Viljami on päävastuussa myös musikaalin sävellyksistä yhdessä Marleena PälijärvenTina Salmisen, Ville Viitasen ja Barry Wallerin kanssa.)

Näyttelijöitä produktiossa oli vain yhdeksän ja toteutus on kaikkinensa varsin pelkistetty, joskaan ei millään muotoa köyhä. Minimalismi tuntui tarkoituksenmukaiselta ja toimivalta.

Näytelmä onkin suunniteltu siirrettäväksi, siten että sitä voidaan esittää eri kaupungeissa, joten ratkaisulle on myös logistinen pointti. Tinan visiossa myös ulkomaan esityksiä on ajateltu ja siksi näytelmän kielivalintakin on englanti (hollywoodilaisittain ukrainalais-aksentilla).

Yllättävää kyllä, kieli ei juurikaan haittaa ymmärtämistä. Sanasto on pidetty simppelinä ja kohtaukset selkeinä. Minimalismi on siis tässäkin suhteessa etu.

Tiistain näytös Uudessakaupungissa oli laatuaan ensimmäinen ja härdelli paikan päällä sen mukainen. Teatteri-ihmisten stressailua ja panikointia ennen esitystä oli mielenkiintoista katsella sivusta. Repliikit olivat uineet sulvasti osaksi näyttelijöiden keskinäistä läpän heittoa ja tunnelma oli jännittyneen hermostunut ja odottava.

Itse näytelmä meni kuitenkin kokonaisuudessaan nappiin, eikä kaaoksesta ollut esityksen alkaessa enää tietoakaan.

Musikaalin keskiössä on Olga (Laura Pätäri), jonka mies Alexei (Elias Goller) työskentelee ydinvoimalassa. Yhtenä päivänä Alexei ei tulekaan töistä kotiin ja Olga ryhtyy selvittelemään tapahtumia, käy läpi monia eri tunnetiloja ja sekoaa.

Tarinan kannalta, ehkä oltaisiin voitu pärjätä jopa vieläkin pelkistetymmällä otteella. Esim. Olgan tyttären tunteiden käsittely tytön itsensä näkökulmasta tuntui tarinan kannalta ehkä hieman irralliselta, kun olisi voitu keskittyä vain siihen, miten tyttären kokemukset heijastuvat Olgaan.

Näyttelijöiden suoritukset olivat kuitenkin käsittämättömän upeita. Tina on onnistunut löytämään projektiinsa aivan uskomattomia tulkitsijoita!

Erityisesti Olgaa näyttelevän Laura Pätärin ilmaisu oli todella vangitsevaa kautta linjan ja etenkin näytteleminen laulukohtausten aikana todella vahvaa, vaikka tietojeni mukaan kyseessä oli Lauran esikoisrooli.

Näyttelijäkaartiin kokonaisuudessaan kuuluivat Laura PätäriElias GollerVeera Laine, Evelin PerttuJacob Costa, Pepe Hakala, Tommi Karjalainen, Vuong Lee ja Viljami Sainio.

Musiikkikappaleisiin liittyvät koreografiat näytelmään on suunnitellut Elisa Saura.

Ohessa hieman kännykällä räpsittyä kuvamateriaalia mestoilta. 

Kuva, jonka Samuli Koivulahti (@samulikoivulahti) julkaisi


Kuva, jonka Samuli Koivulahti (@samulikoivulahti) julkaisi


Kuva, jonka Samuli Koivulahti (@samulikoivulahti) julkaisi


Kuva, jonka Samuli Koivulahti (@samulikoivulahti) julkaisi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti