sunnuntai 24. helmikuuta 2008

Ei ilmaiseksi turhaa työtä! ELVIS-tariffit

Törmäsin tässä hiljan aika huolestuttavaan tapaukseen. Eräs nimeltämainitsematon lauluntekijä, kumppaninsa kanssa pyysi apua sanoittamisessa ja sovimme että autan, korjaan, oikoluen ja toimin dramaturgina jos pistetään teostot kolmistaan tasan.

Homma oli ok ja elimme hetken siinä uskossa että tehdään yhteistyötä. Kun sitten annoin ensimmäiset alustavat arviot parista tekstistä ja meinasin ruveta ns. uudelleenkirjoitus-hommiin niin aika nopeasti paljastui karu totuus. Kaveri ilmoitti että:

”En voi valitettavasti taata että käytämme juuri sinun versiotasi, sillä nämä ovat tutkiskeltavana muutamalla muullakin sanoittajalla. Mutta mikäli niin käy
sopimuksemme pätee luonnollisesti näissäkin.”

Siis mitä ihmettä! Juurihan oli sovittu että Teostot laitetaan ko. biisien osalta kolmeen osaan?! Hän oletti että katson ja parantelen ilmaiseksi hänen teoksiaan ilman että on mitään takeita siitä että niitä korjattuja versioita koskaan hyödynnettäisiin millään lailla. Minulla ei olisi edes täyttä tekijän oikeutta korjailemaani ja parantelemaani versioon koska teoksen tekoon on osallistunut kaksi muutakin henkilöä.

Kun mukana olikin yhden sijasta monta dramaturgin roolissa olevaa ”apu-sanoittajaa” ja jokaisella näillä sanoittajista olisi ehkä 1:5 mahdollisuus saada työnsä läpi, niin oli pakko laittaa hanskat naulaan. Minä en löisi edes vetoa niin pienellä todennäköisyydellä. Miksi siis tekisin ilmaista työtä?

----

Alalla on vakiintunut käytäntö että sanoittaja ja säveltäjä kuittaavat toistensa työpanoksen tekemällään työllä, mutta hyvän tavan mukaisesti teoksia ei yleensä sävellytetä tai sanoiteta moneen kertaan ilman erityistä syytä tai pakkoa, eikä varsinkaan teetetä samaa työtä useilla eri henkilöillä samanaikaisesti tieten tahtoen, maksamatta siitä mitään korvausta.

Oikea toimintatapa tällaisessa tilanteessa olisi maksaa työstä korvaus vaikkapa ns. ELVIS-sopimuksen mukaisesti. Ko. sopimus löytyy EVIS ry:n sivuilta: www.elvisry.fi

Kohtuullisen reilua olisi vielä sekin että kun yhden sanoittajan työtä käytetään niin ne muut saisivat ELVIS-sopimuksen mukaisen korvauksen käyttämästään ajasta ja vaivasta.

Onneksi asetelman älyttömyys tuli esiin tarpeeksi varhaisessa vaiheessa kun en vielä ehtinyt tehdä mitään konkreettisempaa noiden biisien eteen, vaikka tuhraantui tuohonkin jokunen tunti sellaista aikaa jonka olisi voinut käyttää vaikka johonkin Antti Kuosmasen biisiin.

Kuitenkin huolestuttaa ne muut sanoittajat jotka projektissa ovat mukana. Tietävätkö he varmasti missä mennään?! Ja jos tietävät niin ovatko suostuneet siihen koska luulevat sen olevan normaalia?! Ko. kaveri nimittäin yritti minullekin väittää että: ”tällä alalla jos millä joutuu välillä tekemään turhaa työtä”. Vastasin että se on totta, mutta on tyhmyyttä tehdä niin tietoisesti.

ÄLKÄÄ TEHKÖ TURHAA TYÖTÄ!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti