perjantai 21. elokuuta 2015

Tekstituottaja? Mihin sellaista tarvitaan?

Tuottajat ja levy-yhtiöiden A&R henkilöt joutuvat jatkuvasti hylkäämään kappaleita joista jostain syystä puuttuu "se jokin". 


Lauluntekijä saa kuulla että "biisissä on  kyllä paljon hyvää mutta se ei silti jostain syystä vielä aivan nouse lentoon".

Joskus sanoitus ja sävellys ovat eri paria ja välillä taas kappale ei istu tarpeeksi hyvin esittäjänsä suuhun.

Niinkin on käynyt, että on tehty paljon hyviä biisejä englanniksi mutta kalkkiviivoilla levy-yhtiössä vaaditaankin vaihtamaan suomen kielelle.

Tällaisessa tilanteessa tekstituottajalle tai kakkossanoittajalle on tarvetta.

Omista sanoitusprojekteistani noin 30% on nykyään hankkeita, joissa toimin teksituottajana tai toisena sanoittajana teosto-osuuksia tai selvää rahaa vastaan.

Usein tilaajana on bändi, jossa oikeastaan kukaan ei ole varsinaisesti vihkiytynyt sanoittamiseen. Joskus taas yhteyttä ottaa lauluntekijä, joka kaipaa tuekseen ihmistä jonka kanssa voi pallotella ideoita.

Minulle laitetaan viestiä kun
 • lauluntekijä on tekstinsä kanssa umpikujassa
 • halutaan varmistaa, ettei lopulliseen teokseen jää lapsuuksia
 • tarvitaan henkilökohtaista opastusta tai sparrausta
 • kaivataan ilmaisun terävöittämistä tai uusia näkökulmia

 Tekstituottajan hinta?

Mulla on kaksi hinnoittelumallia:
 1. Jos kappale on menossa varmuudella levylle, keikkaohjelmistoon tai vaikkapa johonkin kilpailuun (esim. UMK, Tangomarkkinat..), voin haluttaessa toimia teksituottajana pelkkiä teosto-osuuksia vastaan.

  Tällöin osuuteni tekijänoikeuksista määräytyy tekijöiden lukumäärän mukaan, siten että esim. kolmen tekijän teoksessa osuuteni olisi yksi kolmasosa.

  Teoksen yhteyteen tulee maininta: Tekstituotanto: Samuli Koivulahti.
  (Vaihtoehtoisesti minut voi myös merkitä toiseksi sanoittajaksi.)

 2. Mikäli lauluntekijä (tai joissain tapauksissa bändi) ei halua jakaa kanssani Teosto-osuuksia ja/tai biisi tulee vain omaan käyttöön, teen töitä tuntilaskutuksella ja palautepalveluperiaatteella.

  Tällöin kaikki tekijänoikeudet säilyvät alkuperäisillä tekijöillä, mutta virallisiin yhteyksiin lisätään maininta: Tekstituotanto: Samuli Koivulahti.
  Täällä lisää tietoa Palaute- ja arvostelupalvelusta >>> 
Aina yllä olevatkaan mallit eivät sovi, vaan joskus on tarkoituksen mukaista lähteä kokonaan puhtaalta pöydältä ja kirjoittaa teksti kokonaan alusta loppuun uusiksi.

Tällöin operoidaan yleensä normaaleilla sanoitusosuuksilla, mutta satunnaisesti toimin myös haamukirjoittajana, jolloin teen kokonaan uuden tekstin salanimellä, vain nimellistä 10% teosto-osuutta vastaan ja veloitan sanoituksesta 250e +alv.

Tyypillisempää uuden tekstin kohdalla on kuitenkin se, että kirjoitan veloituksetta omalla nimellä ja saan teosto-osuuksista puolet.

Usein artisti on tällöinkin vahvasti mukana toimien muusana ja inspiraation lähteenä. Biisi on onnistunut silloin kun artisti voi sanoa, että "juuri näin minä olisin sanonut jos olisin osannut".

Vain kappale, jonka esittäjä todella tuntee omakseen voi aidosti koskettaa myös yleisöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti