keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Demot lauluntekijän pullonkaulana

Biisien tekemisessä suurin pullonkaula on usein demotuotanto.


Tätä aihetta tuli käsiteltyä jo tuossa reilu vuosi sitten kun aloin laittamaan musiikkiin liittyviä toimintamallejani uusiksi.

Säveltäjiltä tulee (etenkin elektronisen musiikin puolella) nykyisin melko viimeisteltyjäkin taustoja sanoitettavaksi, mutta sitten kun ne demot pitäisi saada laulettua, niin homma tyssää, jollei esittäjä ole jo valmiiksi tiedossa.

Käyttämistäni säveltäjistä vain osa laulaa hyvin ja oma ääni sopii vain harvoihin biiseihin. Ilman hyvin laulettua demoa biisiä on kuitenkin hankala tarjota eteenpäin, sillä huono lauluraita antaa hyvästäkin kappaleesta helposti huonon vaikutelman.

Sivuhuomiona mainittakoon että "huono tausta" ei vaikuta asiaan yhtä paljoa: Alkeellinenkin kitarademo hyvällä lauluraidalla voi olla juuri sopiva. Näin siksi, että se jättää enemmän tilaa mielikuvitukselle ja yleensä biisi kuitenkin sovitetaan oman näköiseksi.

Käyttämistäni säveltäjistä iso osa asuu muilla paikkakunnilla, joten siitäkään ei ole ollut apua, että olen tuntenut täältä Turusta monia hyviä laulajia. Kokeeksi tehtiin jossain vaiheessa pari projektia niin, että nauhoitin kotonani lauluosuudet, mutta akustiikka tuotti haasteita. 

Laulukoppi vaatekaapista

Joulukuussa 2016 rakentelin tämän ongelman poistamiseksi kotiini laulukopin. Vaikka se on simppeleimmästä päästä, niin se on edelleen käytössä ja tuntuu ajavan asiansa varsin mukavasti.

Laulukopin rakennusosina toimivat:
  1. Vanha vaatekaappi 
  2. Aimo annos profiilivaahtomuovia 
  3. Kontaktiliimaa 
  4. Pari muovilistaa
Kunnollinen mikki ja äänikortti toki löytyivät jo omasta takaa valmiina. Profiilivaahtomuovin liimailu oli helppoa ja äänet vaimenee kivasti profiilivaahtomuovin munakennokuvioon. Kun mikin laittaa koppiin sisälle, ei siihen juurikaan eksy ääniä kopin ulkopuolelta.

Tämä tee-se-itse-laulukoppi on tarkoitettu lähinnä omille biiseille, mutta nyt kun se kerran tuossa tönöttää, niin vuokraan sitä mielelläni myös muiden proggiksiin. Hieno se ei ole, mutta onhan tuossa omanlaistaan tyyliä kumminkin! :D

Piskuisesta demostudiostani on nyt hieman juttua myös kotisivuillani »

Näillä siis mennään. Saa nähdä millaisia demoja tekstipajalla syntyy tämän vuoden aikana. Jos tunnet hyviä laulajia ja/tai biisinikkareita täältä päin Suomea, niin laitahan vinkkiä menemään tai tulemaan :)


PS: Jos verkostoituminen kiinnostaa, niin lisää minut kontakteihisi Linkedinissä »