torstai 19. lokakuuta 2017

MASSAHURMA!

Massahurman edessä yksilö on voimaton. 


Kirjoittaja on sanoituksia rustaava
kulttuurituottaja suomen Turusta.
Meissä jokaisessa asuu parvieläin ja olemme osa monimutkaista kollektiivisen tietoisuuden ekosysteemiä.

Kaikista nisäkkäistä meillä on ehkä eniten yhteistä hyönteisten kanssa. Emme ole yksin eläviä oselotteja.

Meitä ohjaavat kulttuurista johdetut päätöksentekomallit, hyödynnämme demokratiassa parviälyä ja olemme ulkoistaneet muistimme yhteisiin tietokantoihin ja internetiin.

Olemme enemmän vuorovaikutuksessa muiden kanssa kuin yksin ja eristäytyminen aiheuttaa tutkitusti henkistä pahoinvointia.

Olemme yksilöitä vain kun emme ole ryhmässä

Moni kokee muuttuvansa muiden seurassa. Se on luonnollista. Mikään ei ole selviytymisen kannalta tärkeämpää kuin kuulua joukkoon. Yhteiskunta jopa rankaisee niitä jotka eivät sopeudu. Antisosiaalinen persoonallisuushäiriö vie ihmisen mitä suurimmalla todennäköisyydellä vankilaan. Sosiaalisten tilanteiden pelko aiheuttaa syrjäytymistä.

Joukossa on voimaa, mutta myös heikkouksia. Yksi niistä on se, miten parvi reagoi voimakkaisiin persoonallisuuksiin ja perusteettomaankin itseluottamukseen. 

Lukuisat historian suurmiehet ovat vanginneet massoja kokaiinin voimalla. Pelkästään se, että saa jostakin rohkeutta nousta toisten yläpuolelle ja pitää meteliä itsestään, voi tehdä taitavasta sanankäyttäjästä kiintotähden. 

Oleellista ei ole se, mistä itseluottamuksen ammentaa

En sano, että esimerkiksi Cheekin kunnianhimoinen idea myydä Olympiastadion täyteen, olisi ollut maniavaiheen päähänpisto, mutta kyllä se pokkaa vaatii. 

Monet valloittajina tunnetut kuninkaat ovat olleet suuruudenhulluja. Uskonnollisista johtajista muutosvoimaisimmat ovat usein tehneet vaikuttavimmat siirtonsa psykoosin vallassa. Onnekkaimmissa tapauksissa heillä on ollut johdettavanaan vain pieni ryhmä ihmisiä.

Massahurma on esiintyvän taiteilijan voimallisin ase! 

Freddie Mercuryn ja Elvis Presleyn läsnäolo on aikalaiskertomusten mukaan ollut niin vaikuttavaa, että se aiheutti fyysisiä reaktioita, orgastisia rajatilakokemuksia ja jopa spontaania kaatuilua, etenkin naisissa. Nämä ovat samankaltaisia oireita kuin joidenkin uskonlahkojen hurmoksellisissa tilaisuuksissa tapahtuvat ihmeellisyydet. 

Epäeettinen massahurmaaja voi käyttää tällaisen joukkohypnoosin vallassa olevia ihmisiä myös pelottavalla tavalla hyödykseen. Siksi artistiuteen liittyy hurmosvaiheessa myös erityistä vastuullisuutta. Myös Hitler oli aikalaistensa keskuudessa erinomainen esiintyjä. Se kannattaa muistaa kun kuuntelee ja haluaa tulla kuulluksi.

PS: Oletko joskus kokenut massahurman mieltä sumentavan vaikutuksen? Olisin kiinnostunut kuulemaan kokemuksistasi!

PPS: Voit tilata tämän blogin sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin >>>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti