torstai 19. lokakuuta 2017

MASSAHURMA!

Massahurman edess√§ yksil√∂ on voimaton. 


Kirjoittaja on sanoituksia rustaava
kulttuurituottaja suomen Turusta.
Meissä jokaisessa asuu parvieläin ja olemme osa monimutkaista kollektiivisen tietoisuuden ekosysteemiä.

Kaikista nisäkkäistä meillä on ehkä eniten yhteistä hyönteisten kanssa. Emme ole yksin eläviä oselotteja.

Meitä ohjaavat kulttuurista johdetut päätöksentekomallit, hyödynnämme demokratiassa parviälyä ja olemme ulkoistaneet muistimme yhteisiin tietokantoihin ja internetiin.

Olemme enemmän vuorovaikutuksessa muiden kanssa kuin yksin ja eristäytyminen aiheuttaa tutkitusti henkistä pahoinvointia.

Olemme yksilöitä vain kun emme ole ryhmässä

Moni kokee muuttuvansa muiden seurassa. Se on luonnollista. Mikään ei ole selviytymisen kannalta tärkeämpää kuin kuulua joukkoon. Yhteiskunta jopa rankaisee niitä jotka eivät sopeudu. Antisosiaalinen persoonallisuushäiriö vie ihmisen mitä suurimmalla todennäköisyydellä vankilaan. Sosiaalisten tilanteiden pelko aiheuttaa syrjäytymistä.

Joukossa on voimaa, mutta my√∂s heikkouksia. Yksi niist√§ on se, miten parvi reagoi voimakkaisiin persoonallisuuksiin ja perusteettomaankin itseluottamukseen. 

Lukuisat historian suurmiehet ovat vanginneet massoja kokaiinin voimalla. Pelk√§st√§√§n se, ett√§ saa jostakin rohkeutta nousta toisten yl√§puolelle ja pit√§√§ meteli√§ itsest√§√§n, voi tehd√§ taitavasta sanank√§ytt√§j√§st√§ kiintot√§hden. 

Oleellista ei ole se, mistä itseluottamuksen ammentaa

En sano, ett√§ esimerkiksi Cheekin kunnianhimoinen idea myyd√§ Olympiastadion t√§yteen, olisi ollut maniavaiheen p√§√§h√§npisto, mutta kyll√§ se pokkaa vaatii. 

Monet valloittajina tunnetut kuninkaat ovat olleet suuruudenhulluja. Uskonnollisista johtajista muutosvoimaisimmat ovat usein tehneet vaikuttavimmat siirtonsa psykoosin vallassa. Onnekkaimmissa tapauksissa heillä on ollut johdettavanaan vain pieni ryhmä ihmisiä.

Massahurma on esiintyv√§n taiteilijan voimallisin ase! 

Freddie Mercuryn ja Elvis Presleyn l√§sn√§olo on aikalaiskertomusten mukaan ollut niin vaikuttavaa, ett√§ se aiheutti fyysisi√§ reaktioita, orgastisia rajatilakokemuksia ja jopa spontaania kaatuilua, etenkin naisissa. N√§m√§ ovat samankaltaisia oireita kuin joidenkin uskonlahkojen hurmoksellisissa tilaisuuksissa tapahtuvat ihmeellisyydet. 

Ep√§eettinen massahurmaaja voi k√§ytt√§√§ t√§llaisen joukkohypnoosin vallassa olevia ihmisi√§ my√∂s pelottavalla tavalla hy√∂dykseen. Siksi artistiuteen liittyy hurmosvaiheessa my√∂s erityist√§ vastuullisuutta. My√∂s Hitler oli aikalaistensa keskuudessa erinomainen esiintyj√§. Se kannattaa muistaa kun kuuntelee ja haluaa tulla kuulluksi.

PS: Oletko joskus kokenut massahurman mieltä sumentavan vaikutuksen? Olisin kiinnostunut kuulemaan kokemuksistasi!

PPS: Voit tilata tämän blogin sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin >>>