sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Sanoittaja(kin) on musiikintekijä?

Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry on tosi paikan edessä. Yhdistys aikoo muuttaa nimensä. 


Kirjoitan tätä blogipostausta nyt ennen tiistaina 24.10.2017 pidettävää säveltäjien ja sanoittajien kokousta, jossa päätetään millä nimellä yhdistystä jatkossa kutsutaan. En ehdi tiistaina kokoukseen, joten avaan sen sijaan ajatukseni tänne.

Hallituksen ehdotus uudeksi nimeksi on Suomen Musiikintekijät Ry.
Nimi on sinällään hyvä ja selkeä mutta ei suoraan ilmennä sitä, että lauluntekijäyhdistyksemme pitää sisällään myös sanoittajat. Toisaalta sekin on harhaanjohtavaa, että nimittelen ELVIStä lauluntekijäyhdistykseksi. Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry pitää nimittäin sisällään myös ei-lauletun musiikin tekijät.

Yksi ajatus olisi säilyttää vanhasta yhdistyksen nimestä myös kaikki muu, paitsi se harhaanjohtava ELVIS, mutta pelkkä Säveltäjät ja Sanoittajat ry tai Suomen Säveltäjät ja Sanoittajat ry ei huomioisi sitä, että osa jäsenistöstä on sovittajia, kääntäjiä ja tuottajia.

Sanoittajana en ole aiemmin mieltänyt itseäni musiikintekijäksi muulloin kuin tehdessäni myös melodiaa, mutta ehkäpä nyt on aika muuttaa ajattelutapaa:
Pienen pureskelun jälkeen se onkin varsin helppoa kun ajattelee asiaa lopputuotoksen näkökulmasta eikä sen näkökulmasta mitä duunia tekee. Vaikka sanoittaja ei tekisi musiikkia, on sanoittaja kuitenkin aina mukana synnyttämässä musiikkiteosta

Välillä on myös väliä! Ei musiikin tekijä vaan musiikintekijä. Teostokin nimittelee sanoittajia sellaisiksi jo nyt. Tekijänoikeus taas puhuu vain tekijöistä, joten olisi hyvä, että tekijä toistuisi myös yhdistyksen nimessä.

Sanoittaja on siis musiikintekijä jo nyt ja jos uusi nimiehdotus menee läpi, niin se vahvistaa tätä mielikuvaa entisestään, eli yhteisen hyvän nimissä kannatetaan!

Itselleni mieluisin nimiehdotus olisi Suomen Lauluntekijät ry, mutta se antaisi kuvan, että ei-lauletun musiikin tekijöiden paikka olisi vain Suomen säveltäjät ry:n riveissä (jossa he tosin taitavat pääosin vaikuttaa nytkin).

Uskon, että tuleva nimivalinta on joka tapauksessa parempi kuin vanha. Sitä joutui aina selittämään, eikä se ollut maallikon korvaan vakuuttava.


PS: Lue myös Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry:n toiminnanjohtajan kirjoitus nimenmuutoksesta tästä linkistä


PPS: Voit tilata tämän blogin sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin >>>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti