torstai 22. marraskuuta 2012

TTVK-, Chisu- ja piratismijupakasta

Tällainen toiminta meidän biisintekijöiden edun ajamisen nimissä, ainoastaan syö meidän leipää ja saa nämä meidän edustajatahot näyttämään rosvoilta. 

(Jollet tiedä mistä on kyse, niin katsasta tämä linkki.)

Suurimmat ongelmat ovat tällä hetkellä rakenteellisia:
Tässäkin tapauksessa tilanne on vähän sama kuin jos lääkäri hoitaisi itse sairauden sijaan pelkästään oireita. Jos itse ongelmalle ei tehdä mitään, niin oireet pulpahtavat aina uudelleen esiin.

Mitä tulee tuohon talouspuoleen yleensä, niin meitä biisintekijöitä ja esiintyjiäkin kiinnostaa usein huomattavasti enemmän tuo live-osasto. Suomi kun on niin pieni maa, että levymyynti ei milloinkaan ole ollut täällä mikään varsinainen bisnes. Radiosoitosta saa sentään jotakin, mutta isot rahat kumminkin liikkuu siellä keikkalavojen tuntumassa.

Se mihin nuo levymyyntilukemien heikkenemiset ja waretuksen haittapuolet osuvat pahiten, ovat ne muutamat ulkomailla breikanneet suomalaispoppoot (ja niille Suomen levymyynti on aika pieni pala kakkua) ja etenkin heidän julkaisijansa, joiden päätuloa on melkein kokonaisuudessaan se äänitteen myynnistä tuleva voitto.

Laiton nettilataaminen ei vähennä tekijöiden eikä esiintyjän radiosoitosta tai LIVE-keikoista saamaa tuloa. Se laskee ainoastaan levymyyntiä, jolloin häviäjä on useimmiten levy-yhtiö (ellei kyseessä ole omakustanne).

Melko suuri trendi ulkomaillakin on tämän vuoksi keskittyminen tuohon LIVE-osastoon. Elävää musiikkia on yhä enemmän joka puolella ja isojen artistien keikat ovat yhä spektaakkelimaisempia.

Jatkossa toivoisin, että yksityishenkilöitä ei jahdattaisi ammattikuntamme edun nimissä tällä tavalla.

PS kuluttajat:
Kuunnelkaa sitä musiikkia mieluiten Spotifysta jaSoundCloudista! (Ensimmäisestä löytyy viralliset julkaisut ja jälkimmäisestä niiden lisäksi biisintekijöiden itsensä sinne laittamia demoja. Laillisesti.) 

PPS:
Vielä hienompaa jos käytte LIVE-keikoilla. Se on se millä esiintyjät ja biisintekijät elävät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti