tiistai 29. elokuuta 2023

Joonan jälkifiilikset Jari Uutelan keikasta Bar Mäyrässä ja Q&A

Tämän artikkelin on kirjoittanut Joona Kalliokoski, joka on parhaillaan SAKON STUDIOLLA työkokeilussa.

Lauantai-iltana 5.8.2023 oli Jari Uutelan keikka Bar Mäyrässä, joka sijaitsee Turun Jäkärlän kaupunginosassa. Tulin paikalle kahdeksan pintaan ja ihmisiä oli paikalla jo jonkin verran. Kävin ensiksi ottamassa ulkovideokuvaa itse baarista. Baarin sisällä ihmiset aloittelivat ja odottivat Uutelan keikan alkua, jonka oli määrä startata kello 21.00. En oikein tiennyt mitä odottaa keikalta. 

Kävin hakemassa itselleni yhden ananaslonkeron ja jäin kameran kanssa pöydän viereen istumaan. Baarin tunnelma oli ihan kunnossa. Avasin lonkeron. Se edisti kuvaamismoraalia.


Yksi lonkero kädessä, keikka alussa

Keikka alkoi. Jari Uutela ryhtyi laulamaan ja soittamaan kitaraa. Mitä tästä miehestä voi sanoa? No, ensivaikutelmalta suomalainen folk- tai pop-artisti. Asiallinen lauluääni ja kitara soi hienosti. Näyttää Idols-tähdeltä, joka on päätynyt Jäkärlän pieneen pirttiin trubaduuriksi. 

Aloitin videokuvaamisen ja otan muutamia lähikuvia. Samalla vähän väliä käyn hakemassa huikkia lonkerosta. Keskityin ja huomasin jonkin ajan päästä käteni väsyvän kuvauksesta ja vaihdoin paikkaa. 

Ensimmäinen kappale, jonka Jari Uutela soittaa on cover, ilmeisesti Olavi Uusivirran On Niin Helppoo olla Onnellinen. Sitten biisit vaihtuvat hänen omiin tuotoksiinsa ja edestakaisin covereihin. Tunnistan biiseistä ainakin Muistijäljet, Ei oo muita jumalii ja Kipinä -kappaleet, jotka kävin ennen keikalle menoa kuuntelemassa Youtubesta.  

Rokkidiggarina Jari Uutela on minulle vähän liian poppia, mutta altistettuani itseni musiikille niin pääsin käsiksi ideaan ja tavallaan se toimii! Pidän muutenkin kaikenlaisen erilaisen musiikin kuuntelusta ja on kiehtovaa nähdä minkälainen artisti on päässyt valloilleen. Jari Uutelalla on oma soundinsa ja on aina kiva kuulla uutta suomalaista musiikkia. Laulujen sanat ilmeisimmin kumpuavat hänen omista kokemuksistaan ja elämästä yleisesti. Näin olettaisin.


Ilta jatkuu ja myös loppuu…

Meno Bar Mäyrässä oli tiivistetysti varsin hyvä. Ihmiset lauloivat Jari Uutelan kappaleiden mukana ja jotkut tulivat jopa tanssimaan tanssilattialle. Itse seurasin tapahtumaa edelleen videokameran kautta ja tallensin Uutelan musiikkia nauhalle. 

Jossain vaiheessa baarin tunnelma oli tiiviimmillään ja tajusin ehkä silloin livemusiikin kauneuden: Se yhdistää. 

Lonkeroni oli lopussa ja ilta oli siirtymässä loppuvaiheille. Huomasin myös orastavan väsymyksen ja nälän. Mietin paikkoja, jonne mennä syömään ja kebab oli alituisesti mielessä. Sovimme ennen keikkaa Jari Uutelan kanssa, että keikan jälkeen kuvaisimme lyhyet jälkifiilikset livevedosta. Tämähän ei onnistunut, koska kameran muisti täyttyi ennen aikojaan! Sääli, mutta näin välillä voi tapahtua. 

Keikka loppui ja lähdin kotiin. Otin yhteyttä Jariin myöhemmin ja saimme aikaiseksi lyhyen haastattelun tekstiviestien välityksellä ja se on tässä:

Q&A

 1. Mitkä fiilikset jäi keikasta Bar Mäyrässä?
  Jari: Tosi hyvät fiilikset! Välillä keikka jää kivalle rutiinitasolle, jossa homma hoituu kunnialla ja välillä flow ottaa vallan sekä artistista että yleisöstä. Nyt kävi tämä jälkimmäinen.

 2. Kuinka pitkään olet soittanut?
  Jari: En osaa edes määritellä kuinka pitkään olen soittanut, koska aina on tullut soitettua jotain. Kymmenvuotiaasta alkaen olen kirjoittanut jollain tapaa musiikkia muistuttavia lauluja.
   
 3. Mikä ajaa sua eteenpäin musiikissa?
  Jari: Keikoilla jatkuva vuorovaikutus ihmisten kanssa ja studiossa lapsenomainen into ja kokeilunhalu.

 4. Mikä on sun henkilökohtainen top-3 artistia?
  Jari:
   1. Scorpions, 2. Jarkko Martikainen, 3. Tori Amos.

 5. Mitä haluaisit vielä nähdä tai kuulla musiikin parissa?
  Jari:
   Haluaisin vielä kokea isot lavat ja konserttisalit.

 6. Mistä löydät inspiraation musiikkiin?
  Jari:
   Inspiraatio löytyy aina musiikin ulkopuolelta. Pitää tehdä välillä jotain aivan muuta, jotta inspiraatio pysyy musiikissa positiivisen puolella. 

 7. Mikä on paras snacksi tai naposteltava?
  Jari: Kaikenlaiset sipsit ovat mun suurta herkkua!
   
 8. Onko tulossa uusia julkaisuja tai musiikkia tulevaisuudessa?
  Jari:
   Syyskuussa julkaistaan uusi biisi, jonka nimeä ja tarkkaa ajankohtaa en vielä paljasta!
   
 9. Onko vielä mitään sanottavaa tai neuvoja kuuntelijoille?
  Jari: 
  Mene aina sitä polkua mikä tuntuu omalta. Pidä silti silmät ja korvat jatkuvasti auki ja suhtaudu myönteisesti palautteeseen. Loukkauksia ja pilkkaa ei silti tietenkään tarvitse sietää.

- Joona Sakon studiolta 


PS: 
Jäkärlän Bar Mäyrässä kuullaan trubaduurimusiikkia jälleen 28.10.2023, jolloin siellä esiintyy huuliharppua ja kitaraa soittava Manu Lehtimäki. Tapahtumasta lisätietoa Facebookissa
Bar Mäyrä sijaitsee Turun Jäkärlän kaupunginosassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti